Artikkelikuva
Stop Killing Afghans 2021 -mielenosoitus Helsingissä 28. elokuuta 2021.

”Tuen ja solidaarisuuden osoittaminen on se, mitä afganistanilaiset nyt kaipaavat” – Suomi roolimalliksi muulle maailmalle

Suomalaisen median näkökulma Afganistanin tilanteeseen on jäänyt suppeaksi, sanoo Suomi-Afganistan Akatemian hallituksen puheenjohtaja Tamine Mehr.

”Suomessa on hyvin paljon korkeakoulutettuja afganistanilaisia nuoria. Heitä on nähty viime aikoina usein Afganistaniin liittyvissä uutisissa.”

Näin toteaa Suomi-Afganistan Akatemian (AFA) hallituksen puheenjohtaja Tahmine Mehr. AFA kehittää yhteistyötä Suomen ja Afganistanin välillä ja edistää Suomen afganistanilaisten kotoutumista.

Mehr muistuttaa, että Afganistanissa kasvaneet vanhemmat ikäluokat tuntevat hyvin maan historian − nuoret taas ovat hyvin perillä maan nykytilanteesta.

Suomalaisen median näkökulma Afganistanin tilanteeseen on Mehrin mielestä jäänyt suppeaksi. Vanhemmilta afganistanilaisilta saatu tieto monipuolistaisi keskustelua, samoin maan sisäisen tilanteen laajempi käsittely.

”Myös maan sisäinen maahanmuutto, nälänhätä ja kulttuuriset menetykset voitaisiin ottaa osaksi narratiivia”, Mehr toteaa.

”Uutiset, tv-ohjelmat, musiikki, juhlat, häät − nämä kaikki ovat jäänet pois.”

Afganistanin 40 miljoonasta asukkaasta maan sisäisiä pakolaisia on 3,5 miljoonaa. Lähes puolet afganistanilaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Talibanien tultua valtaan maan koko kulttuurikenttä on kuollut olemattomiin.

”Uutiset, tv-ohjelmat, musiikki, juhlat, häät − nämä kaikki ovat jäänet pois.”

Mehrin mukaan olisi tärkeää ymmärtää, keitä talibanit ovat ja miten talibanien tulo vaikuttaa koko Afganistanin heimorakenteeseen. Maassa on toistakymmentä heimoryhmää, joiden siteet ovat vahvoja.

Talibanien lupauksiin muutoksesta parempaan ei kannata Mehrin mukaan uskoa. Šaria-lain palattua voimaan naiset ovat nousseet vastarintaan. Koulutusta tullaan rajoittamaan radikaalisti eikä vaaleja tulla järjestämään.

Suomella on Mehrin mukaan tärkeä rooli toimia mallina muulle maailmalle. Erityisesti perheenyhdistämisprosessin edistämisestä olisi suuri apu Suomessa asuville afganistanilaisille ja heidän perheenjäsenilleen.

”Tuen ja solidaarisuuden osoittaminen on se, mitä afganistanilaiset nyt kaipaavat”, Mehr sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!