• 23.6.2025

    Sodassa vammautuneista veteraaneista huolimatta vammaisiin kohdistuva stigma ei ole poistunut Ukrainassa – ”Kaikki eivät kuntoudu, ja siksi pitäisi puhua myös uuteen elämään sopeutumisesta”

    Vammaisten tilanne on Ukrainassa nyt hankalampi kuin ennen sotaa. Rahoitus menee veteraanijärjestöille, jotka eivät ole kiinnostuneita tekemään yhteistyötä vammaisjärjestöjen kanssa. Siitä huolimatta ruohonjuuritason järjestöt jatkavat toimintaansa ja pyrkivät tarjoamaan tukeaan niille, jotka eivät pääse lähtemään maasta.

  • 19.6.2025

    Espanja kulkee Euroopassa vastavirtaan ja suunnittelee paperittomien siirtolaisten laillistamista – uudistuksella tavoitellaan rahaa valtion kassaan

    Espanjassa asuu arviolta puoli miljoonaa paperitonta siirtolaista. Maan hallitus haluaa heidät veronmaksajiksi, sillä pimeä työ aiheuttaa miljardiluokan tappiot valtion kassaan vuosittain.

  • 11.6.2025

    ”Nyt he näkevät, mihin pystymme” – Tansaniassa taistellaan vammaisiin kohdistuvaa stigmaa vastaan ​​työn avulla

    Tansaniassa vammaiset ihmiset kohtaavat jatkuvasti stigmaa ja vaikeuksia työllistyä. Käsityöliike ja työpaja Neema Craftsissa yli 120 työntekijää muokkaa käsityksiä vammaisista ja heidän kyvyistään.

  • 2.6.2025

    Kuka puolustaa kansainvälistä sopimusjärjestelmää?

    Jos valtiot eivät puolusta kansainvälisiä normeja johdonmukaisesti, sääntöjen rikkomisen pidäkkeet liudentuvat. Se on turvallisuusuhka kaikkialla, muistuttaa Itä-Suomen yliopiston työelämäprofessori Kaari Mattila.

  • 27.5.2025

    ”Afgaanitytöt ovat rohkeita, eikä heidän pitäisi elää pelossa”– Kabulilaisen kellarin suojissa toimii naisten ravintola

    Kun Taliban nousi Afganistanissa uudelleen valtaan vuonna 2021, se rajoitti naisten mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan. Rajoitteista huolimatta Kabulissa toimii harvinainen naisten johtama ravintola, joka tarjoaa naisille ja heidän perheilleen ruokaa ja paikan keskustella.

  • 24.4.2025

    Kambodžassa muistellaan 50 vuoden takaista kansanmurhaa – Punakhmerit tulevat Kann Kallin uniin yhä uudelleen

    Noin 1,7 miljoonaa ihmistä kuoli punakhmerien valtakaudella, joka alkoi huhtikuussa 1975. Toimittaja Rauli Virtanen ja valokuvaaja Roland Neveu seurasivat heidän saapumistaan Kambodžan pääkaupunkiin Phnom Penhiin. 50 vuotta myöhemmin tapahtumia muistellaan yhä – mutta ei juhlita.

  • 16.4.2025

    Monien suomalaisille tuttujen pääsiäisherkkujen taustalta löytyy lapsityövoimaa ja metsäkatoa – Suklaabrändit listattiin vastuullisuuden mukaan

    Tuore selvitys laittaa suklaanvalmistajat järjestykseen vastuullisuuden mukaan. Tulokset eivät mairittele. Esimerkiksi Fazer oli vasta sijalla 24. ”On aika lopettaa ’suklaapesu’”, sanoo selvityksen tehnyt verkosto.

  • 1.4.2025

    Ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolustaminen vaatii kansalaisyhteiskunnalta valppautta, sanoo Jarna Petman: ”Jos emme aseta rajoja tässä ja nyt, ei niitä aseta kukaan muukaan”

    Miten ihmisoikeudet ovat kehittyneet viime vuosina? Onko ihmisoikeuksista tullut kauppatavaraa? Mitä me voimme tehdä niiden edistämiseksi? Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Jarna Petman vastaa kysymyksiin.

  • 27.3.2025

    Iran on muistutus ihmisoikeuksien hauraudesta – ”Toivon, että nuoret kyllästyvät nykytilaan ja tilalle syntyy jotakin uutta”

    Vankilaan bahai-uskonsa vuoksi tuomittu Raha Sabet Sarvestany peräänkuuluttaa yhteisvastuuta Iranin ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Iranissa syntynyt ja lapsena Ruotsiin salakuljetettu Atefeh Sebdani sanoo nuorten iranilaisten olevan väsyneitä väkivaltaan.

  • 26.3.2025

    Minna Canth -matinea kokosi Kuopioon tasa-arvosta kiinnostuneita ihmisiä – Kirjailija Sirpa Kähkönen: ”Meidän on tunnustettava aiempien sukupolvien arvo”

    Minna Canthin päivänä Kuopion taidemuseossa keskusteltiin Canthin perinnöstä ja juhlittiin Pekingin naistenoikeuksien julistuksen 30-vuotispäivää. Keskusteluissa ja puheenvuoroissa nousi esiin se, että vaikka tasa-arvo on edennyt Canthin ajoista, on oikeuksista pidettävä nyt kiinni ja lujaa.