• 2.12.2024

    ”Tradwife -liikkeen kasvua ruokkii pelko, ahdistus ja hallinnan kaipuu” – Somen ”perinteiset vaimot” viehättävät pehmeydellään, mutta asiantuntijat varoittavat tavoitteista essujen takana

    Viatonta viisikymmentälukularppia vai fasismia röyhelöissä? Tradwife -ilmiö korostaa perinteisiä perhearvoja, mutta tutkijat näkevät sen takana synkeitä tavoitteita; vahvistaa miesten, heteronormatiivisuuden ja valkoisen nationalismin ylivaltaa. Donald Trumpin toinen presidenttikausi saattaa tehdä ilmiöstä entistä vahingollisemman.

  • 29.11.2024

    YK:n ilmastokokouksessa saatiin aikaan laiha sopu – kokouksen ensikertalainen kertoo kokemuksistaan ja neuvottelujen tuloksista: ”Kukaan ei saanut suurta voittoa”

    YK:n ilmastokokous, COP29, järjestetiin 11.–22. marraskuuta. Fingon ilmastotyön asiantuntija Ada Virnes kertoo, miten kokous sujui ja mitä siellä saatiin aikaan.

  • 29.11.2024

    Myrskyn silmässä – Irene Zidanin romaanissa pohditaan identiteettiä

    Isäni appelsiininkukkien maasta käsittelee painavia teemoja, mutta romaanissa on myös tasapainottavaa ilmavuutta, rakkautta ja hellyyttä. Kirja-arviossa Irene Zidanin esikoisromaani.

  • 28.11.2024

    Tutkija ja kouluttaja Shadia Rask herkistyi jo nuorena tunnistamaan eriarvoisuutta: ”Jos rasismia ei omassa arjessaan koe, sitä ei välttämättä huomaa”

    Suomalaisen äidin ja sudanilaisen isän tytär Shadia Rask koki nuorena, että hänen on suoriuduttava erinomaisesti kaikesta ollakseen hyväksytty suomalaiseen yhteiskuntaan. Nyt hän toteuttaa äitinsä toivetta ja tekee töitä yhdenvertaisemman maailman eteen.

  • 27.11.2024

    Varastosta löytynyt vanha kartta muistuttaa maailman jaosta

    Lukijamme kertoo, miten muuttosiivous johti ainutlaatuiseen löytöön, joka avaa keskusteluja maailman eriarvoisuudesta.

  • 26.11.2024

    Maailmanluokan klubilla 12.12. kysytään kenen työ on arvokasta – keskustelua feministisestä taloudesta ja kulttuurialasta

    Vuoden viimeisellä klubilla Bar Tÿpossa Tekstin Talossa pohdimme työhön liittyviä kysymyksiä, kuten kenen työtä arvostetaan ja miksi. Lavalle nousevat tutkijatohtori Emma Lamberg ja Näyttelijäliiton puheenjohtaja Antti Timonen. Illan esiintyjä on Saimaa -yhtyeen solisti Unna Kortehisto. Lopuksi DJ johdattaa yleisön rentoon pikkujoulutunnelmaan.

  • 26.11.2024

    ”Juhlimme yltäkylläisyydessä vielä tämän illan, vaikka aamulla edessä on sotku ja oksennus”

    Vaikka Suomi on ennakoinnin edelläkävijä, teemme juuri nyt hyvin lyhyen tähtäimen valintoja. Raavimme tuhatvuotiset suot tyhjiksi turpeesta ja hakkaamme metsät pahvilaatikoiksi verkkokauppoihin, mutta emme saata kohtuullistaa elintapojamme, jotta lähimetsässä lentäisi jatkossakin varpunen, Noora Vähäkari kirjoittaa.

  • 25.11.2024

    Kiipeily kasvattaa suosiotaan – mutta tykkääkö kallioluonto kiipeilystä? 

    Valkoiset jäljet kalliossa sen kertovat: täällä on käynyt kiipeilijöitä. Kreikan Kalymnos on yksi maailman suosituimpia kalliokiipeilykohteita. Mutta onko kiipeilyllä haitallisia ympäristövaikutuksia?

  • 22.11.2024

    Etätyö on vanhanaikaista – Raja kodin ja työn välillä on ollut historiassa häilyvä

    Yhteiskuntamme rämpiminen etätyön sääntöihin liittyvissä kysymyksissä on omituista siihen nähden, ettei kotona työskentelyssä ole mitään uutta, kirjoittaa Suvi Jaakkola esseessään.

  • 21.11.2024

    Aarteiden kotiinpaluu – The Met palautti Kambodžaan 14 varastettua muinaisesinettä

    Taidekauppiaan ja salakuljetuksesta syytetyn brittiläisen Douglas Latchfordin Kambodžasta viemiä muinaisesineitä on palautettu takaisin niiden kotimaahansa. New Yorkin suurimman taidemuseon kokoelmiin kuuluu yli tuhat salakuljetukseen yhdistettyä esinettä.