Artikkelikuva
Rouvat Koy (vas.) ja Tian murehtivat puhtaanapidon tilaa istuessään viemärikanaalin rannalla. Myös he pelkäävät pakkomuuttoa täältä – jonnekin. 

Sinnittelyn silminnäkijä – Rauli Virtanen kulki kameroineen Thaimaan suurimmassa slummissa

Thaimaan suurimmassa slummissa Bangkokin Klong Toeissa ihmiset elävät koronapandemian ja inflaation seurausten jälkeen uudenalaisessa ahdingossa. Suurta epävarmuutta aiheuttaa mahdollinen häätö valtion rakennushankkeiden tieltä.

“Olemme sinnitelleet jo niin monta vuotta häätöä peläten, että siihen mahdollisuuteen on jo valitettavasti turtunut”, toteaa Klong Toeissa katuruokapaikkaa emännöivä rouva Sim

Hyvin lähellä Bangkokin vauraita keskusta-alueita sijaitsee tiiviisti asuttu kapeiden mopon mentävien kujien slummi Klong Toei. Energiaa henkivässä slummissa ei lannistuta myyntihuhuista, joiden mukaan Thaimaan valtio aikoo häätää slummin asukkaat ja rakennuttaa alueen uudelleen. Klong Toeissa jopa kiertää huhu siitä, että koronapandemian aikana paljon tuloja menettäneellä valtiolla ei ole varaa ostaa, jyrätä ja uudelleenrakennuttaa aluetta, joka kuuluu sen satamavirastolle. 

Klong Toeissa ei näy kurjuutta kuvaavia turisteja, onneksi. Slummin maine huumeiden ja pikkurikollisuuden pesänä on bangkokilaistenkin keskuudessa niin kiveen hakattu, että kaupungissa vuosikymmeniä toiminut taksiautoilija sanoi, ettei hän koskaan olisi uskaltautunut viemään asiakkaita kanaalin ja rautatien “väärälle” puolelle. Käyntiemme jälkeen hänen mielipiteensä muuttui. 

Aamut ja illat ovat kuvajournalistin kannalta parasta aikaa käydä täällä – valon, vilinän, tuoksujen ja makujen vuoksi. 

Nousevan auringon valo ja katukeittiöiden savu täyttävät Bangkokin suurimman ja vanhimman slummin Klong Toein kujat.
 
Isoäiti Tai on tuonut tyttärensä lapsen kuumista sisätiloista vilvoittelemaan kadulle – mukanaan kannettava viilennin. Hän toimii Bangkokissa rikkaampien palvelijana ansaiten 330 euroa kuussa. Yhdestä huoneesta, missä heitä asuu kolme, hän maksaa vuokraa 80 euroa kuussa. 

Virallisesti Klang Toeissa asuu runsaat 100 000 ihmistä, epävirallisesti paljon, paljon enemmän.  

Yksi slummin tunnetuista asukkaista on pastori Isä Joseph Maier. Hänet passitettiin 1970-luvun alussa juopottelunsa takia Yhdysvalloista Bangkokiin paimentamaan katolisia, joita asui ja työskenteli paljon sikateurastamoistaan tunnetulla Klang Toein -alueella.

Äiti Teresankin oppaana alueella toimineesta ja slummiin asumaan jääneestä “Father Joesta” tuli legendaarinen hyväntekijä, joka viime kuukausiin asti johti Mercy Centre -nimistä hyväntekeväisyysjärjestöä. Nyt hän on jäänyt keskukseen asumaan ja viettämään eläkepäiviään malttamatta kuitenkaan pysyä pois arjen toiminnoista ja vieraiden vastaanottamisesta. 

Kymmenet tuhannet köyhät lapset, orvot, hiv:n ja koronan runtelemien perheiden lapset sekä pakolaislapset naapurimaista Kambodzhasta ja Myanmarista ovat saaneet pastori Maierin järjestöstä turvan, opetusta ja ruokaa. Pastori Maierin järjestön toiminta oli täysin korvaamatonta varsinkin takavuosikymmeninä, jolloin alueella ei ollut kaikille lapsille koulunkäyntimahdollisuuksia.

Isä Joseph Maier näyttää meille edellisenä päivänä kaasuräjähdyksen aiheuttamassa tulipalossa tuhoutunutta hökkeliasumusta. Räjähdysmäisesti keittimistä leviävät tulipalot ja sadekauden tulvat ovat täällä arkea. 
Koululapset ovat ilahduttava näky aamun liikenteessä. Luku- ja kirjoitustaito ei ollut täällä kovin yleistä kun pastori Maier aloitti työnsä täällä yli 50 vuotta sitten.    
Päiväkoti-ikäiset lapset nukkuvat päiväunia Maierin järjestön tiloissa.
Aamukiertueella olevat buddhalaiset munkit kuuluvat Klang Toeissakin kujien kuvaan. Katolisia thaimaalaisia ei Klong Toeissa enää paljoakaan asu. Pastori Maier muistaa aina tähdentää vierailijoille, että hänen järjestössään kunnioitetaan sekä buddhalaista että kristillistä tapakulttuuria.

Vaikka esimerkiksi koulunkäyntimahdollisuudet ovat parantuneet, alueen asukkaiden ongelmat eivät ole ohi. Yksi suurista kysymyksistä on se, aikooko valtio jyrätä alueen maan tasalle ja sen myötä häätää sen asukkaat pois kodeistaan.

Bangkok on jo siirtänyt rahtikuljetuskia ennen niin vilkkaasta Klong Toein jokisatamasta rannikon suureen konttisatamaan. Nyt grynderit odottavat tilaisuutta rakentaa Chao Praya -joen varteen turistihotelleja ja kerrostaloja. 

Kadulla kaloja perkaava rouva Som jakaa useimpien slummin asukkaiden huolen pian edessä olevasta häädöstä.

Rouva Noi taas ei usko tai halua uskoa siihen, että Klong Toei jyrätään ja asukkaiden pitää lähteä jonnekin. Hän väittää alueen kuuluvan kuningashuoneelle ja sanoo, etteivät hänen kojunsa seinän kuvista katsovat hyväsydämiset kuninkaalliset halua häätää köyhiä alamaisiiaan minnekään.  

Rouva Som on ostanut Thaimaassa suositun Marimekon esiliinan kopion muutamalla eurolla torilta.
Aamiaista töihin lähteville kujalla kokkaava rouva Noi ei usko tai ei ainakaan halua uskoa siihen, että Klong Toei jyrätään.
Bangkokin kuumat kesät tekevät oleskelun ja nukkumisen peltikattojen alla tuskalliseksi. Pahinta on tulvien aikana.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!