• 11.9.2024

    Maailmanluokan klubilla 30.9. käsitellään uutta suomalaisuutta – Keskustelemassa: Fatim Diarra, Andrea Botero, Téri Zambrano ja Anni Valtonen

    Syksyn klubilla keskustelemme Tekstin Talossa viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtuneesta muutoksesta suomalaisessa kulttuurissa. Miten monikulttuurisissa perheissä kasvaneiden uusien suomalaisten osallisuus näkyy yhteiskunnassamme? Keskustelua vetää toimittaja Ndéla Faye ja ilta huipentuu energisen Trio Indaban esitykseen.

  • 28.8.2024

    Venezuelasta on paennut lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä: ”Haluaisin palata takaisin kotiin, mutta en niin kauan, kun olemme vankeja”

    "Mummoni haluaa nähdä minun palaavan vapaaseen Venezuelaan", lukee mielenosoittajan kyltissä Barcelonassa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana diktatuuriksi muuttuneen Venezuelan vilpilliset vaalit ovat saaneet ihmiset kerääntymään kaduille.

  • 28.6.2024

    Lieksan historiallista kaivoskylää Mätäsvaaraa kehittää nyt monikulttuurinen porukka: “Myös maaseutu on hyvä paikka kotoutua”

    Historiallinen Alvar Aallon suunnittelema Mätäsvaaran kylä on ehtinyt vuosien varrella rapistua. Nyt sitä kehitetään monipuolisella porukalla. Yhteen ovat löytäneet niin kyläläiset, taiteilijat kuin maahanmuuttajat. Maailman Kuvalehti vieraili Mätäsvaarassa ja sai nähdä, miten kylässä taistellaan rasismia ja autioitumista vastaan.

  • 15.5.2024

    Sotilaallisten ryhmittymien sota, josta kärsivät siviilit – Miten Sudanin sota sai alkunsa?

    Sudanissa on sodittu yli vuosi. Sudanin sisällissota on yksi pahimmista humanitaarisista kriiseistä tällä hetkellä.

  • 6.5.2024

    Kaupunkiviljelyä, koulupuutarhoja, hygieniaosaamista – Valokuvaaja ikuisti Itä-Afrikan ruokaturvan tärkeät askeleet

    Luonnovarakeskuksen hanke auttaa tuomaan terveellisempää ja turvallisempaa ruokaa kenialaisille ja ugandalaisille. Valokuvaaja Heedo Lee kuvasi ruoan kasvatusta, valmistusta ja nauttimista.

  • 21.3.2024

    Tutkija Chiara Scissan mukaan luonnonkatastrofeja pakeneville pitäisi myöntää turvapaikka – ”EU:n uusi maahanmuuttosopimus on valtava menetetty tilaisuus” 

    Maailmalta löytyy useita esimerkkejä tilanteista, joissa ilmasto- ympäristökriisit ovat pakottaneet ihmisiä pakenemaan kotiseuduiltaan. Turvapaikkalainsäädännön tutkija Scissa haluaa muistuttaa pakolaisuuden syiden moninaisuudesta.

  • 7.3.2024

    Sarjakuvakirja iranilaisten naisten taistelusta on tärkeä muistutus Euroopalle: ”Haluan työlläni sanoa iranilaisille, ettei heitä ole unohdettu”

    Pariisissa asuva iranilaissyntyisen sarjakuvantekijä Bahareh Akrami on yksi Nainen, elämä, vapaus -sarjakuvateoksen tekijöistä. Hän on antanut oman panoksensa kotimaansa mielenosoituksiin: "Tahdoin nostaa esiin henkilöt uutisten takana: kertoa heidän rohkeudestaan".

  • 5.3.2024

    Saksa toisintaa Israelin apartheidia, sanoo tutkija – ”On hälyttävää, että pelkkä palestiinalainen identiteetti samaistetaan antisemitismiin”

    Israel-kritiikin samaistaminen antisemitismiin on Saksassa laaja ilmiö, kirjoittaa tutkija Saara Toukolehto AntroBlogin uutiskommentissa.

  • 26.2.2024

    Juurettomuus yhdistää pakolaisia – Auli Leskisen uusi romaani pureutuu Kolumbian lähihistoriaan ja kertoo samalla monen muun konfliktin seurauksista

    Sota vaikuttaa kaikkiin samoin, sanoo Kolumbian lapsisotilaista kirjan kirjoittanut Auli Leskinen. Uuden romaaninsa hän on omistanut Venäjän pommituksissa kuolleelle vauvalle Kira Glodanille.

  • 30.10.2023

    Maailman Kuvalehden uusi podcast esittelee maagisen Palermon: ”Kaupungin ääni on sekoitus erilaisia kieliä, ruokaa, musiikkityylejä, kaoottista liikennettä ja torihuutoja”

    Maailman Kuvalehden podcast "Maailman ääniä" vie meidät ensimmäiseksi Etelä-Italiaan. Toimittaja Mira Selander tarjoilee meille Palermon kiinnostavia ristiriitoja ja tutustuttaa ihmisiin, jotka luovat ikivanhassa siirtolaiskaupungissa jotakin ihan uutta.