• 20.2.2024

    Apartheidin pitkä varjo – Etelä-Afrikka on tuloerojen perusteella maailman eriarvoisin maa

    Etelä-Afrikan valkoinen vähemmistö on yhä muita väestöryhmiä varakkaampaa. Etnisellä taustalla on vaikutusta mahdollisuuksiin kouluttautua ja päästä työmarkkinoille.

  • 16.2.2024

    Energiaköyhyys pitää kodin kylmänä – Bulgariassa huonoin tilanne Euroopassa

    Bulgarialaisista kodeista 22 prosenttia ei pysty lämmitämään kotiaan tarpeeksi. Puhutaan energiaköyhyydestä, kun energiankulutusta on vähennettävä niin paljon, että se heikentää terveyttä ja hyvinvointia. 

  • 8.2.2024

    Someaktivisti ”Pikakahvimemegirl” kyllästyi kuulemaan rikkaiden vinkkejä köyhille – nyt neuvoja jakaa köyhä

    Helsinkiläinen Alma Tuuva, 31, on tullut tunnetuksi pitämästään leikkisästä ja yhteiskuntakriittisestä Pikakahvimemegirl-tilistä Instagramissa. Marraskuussa 2023 hän julkaisi meemin, jossa oli teksti: ”Jos mediassa on aina rikkaiden säästövinkkejä köyhille, nii sit vois olla kans köyhien vinkkejä rikkaille et miten olla vähemmän kusipää”. Kysyimme Tuuvalta vinkkejä rikkaille.

  • 22.1.2024

    ”Luokka ei ole identiteetti, elämäntapa eikä valinta”  

    Kirjailija ja toimittaja Emilia Männynvälin esseekokoelmassa Toiste en suostu katoamaan käydään käsiksi muun muassa suomalaiseen luokkayhteiskuntaan.

  • 11.10.2023

    Jodipan-kylä oli ennen alueensa köyhin slummi, mutta nyt se tunnetaan Indonesiassa värikkäänä kylänä: ”Maalaamisen jälkeen asiat ovat muuttuneet”

    Indonesian Jaavan saarella sijaitseva Jodipanin kylä on osoitus luovuudesta ja yhteisöllisestä toiminnasta. Seitsemisen vuotta sitten kylä koki muodonmuutoksen, joka nosti sen turistien suosioon.

  • 25.9.2023

    Morfiinin puute tekee köyhistä kipeitä

    Häviävän pieni määrä maailman morfiinista käytetään matalan tulotason maissa, tuore WHO:n raportti osoittaa. Morfiinin puute on ongelma, koska tarve kivunlievitykseen on yhtä suurta rikkailla ja köyhillä.

  • 20.6.2023

    Syyrian koleraepidemia oli melkein nujerrettu, sitten tulivat maanjäristykset

    Syyrian koleraepidemia oli melkein tukahdutettu onnistuneen rokotusohjelman avulla. Sitten alueelle iski kaksi maanjäristystä, joiden seurauksena tartunnat kasvoivat. Nyt rokotustyö on aloitettu uudelleen.

  • 15.6.2023

    Kauppaa, ei ruoka-apua – Afrikan Reilun kaupan johtajat toivovat tukea maanosan ruuantuotannon vahvistamiseen: ”Jos nälänhätää ei ratkaista, turvallisuusuhka voi levitä rajojen yli”

    Afrikan ruokakriisi on syventynyt. Isaac Tongolalla ja Chris Oluoch'lla on esittää yksi ratkaisu: EU-maiden tulee tehdä yhteistyötä Afrikan valtioiden kanssa, jotta kauppa saadaan kaikille reiluksi.

  • 6.6.2023

    Länsi-Afrikassa nähdään nälkää enemmän kuin kymmeneen vuoteen: ”tilanne on sydäntä särkevä”

    Arviolta 48 miljoonaa länsiafrikkalaista tulee kärsimään elintarvikepulasta. Pula johtuu muun muassa ilmastonmuutoksen seurauksista, koronapandemian vaikutuksista ja inflaatiosta.

  • 10.5.2023

    Burundi on maailman köyhin maa, mutta miksi? – Nopea väestönkasvu, sään ääri-ilmiöt ja maantieteelinen sijainti jarruttavat maan vaurastumista

    Burundin talous on kasvanut kohtalaisella vauhdilla 2000-luvun alusta, mutta samalla väkimäärä on kaksinkertaistunut. Burundilla on potentiaalia vaurastua mineraalivarantojensa avulla, mutta kaivosteollisuuden tuotot ovat valuneet pääosin ulkomaille.