Artikkelikuva
Morfiinin saatavuutta haittaavat toimitusongelmat, riippuvuuspelot ja lääkäreiden puutteellinen kivunhoitokoulutus.

Morfiinin puute tekee köyhistä kipeitä

Häviävän pieni määrä maailman morfiinista käytetään matalan tulotason maissa, tuore WHO:n raportti osoittaa. Morfiinin puute on ongelma, koska tarve kivunlievitykseen on yhtä suurta rikkailla ja köyhillä.

Noin puolet maailman ihmisistä asuu köyhissä maissa, mutta heidän käytössään on vain häviävän pieni osa kipua lievittävästä morfiinista, kertoo WHO:n tuore raportti. Esimerkiksi Amerikoissa kulutetusta morfiinista lähes 80 prosenttia kulutetaan Yhdysvalloissa.

Morfiini lievittää kipuja tehokkaasti ja sen annostelu on helppoa. Morfiini on myös hinnaltaan edullinen kipulääke.

Tarve kivunlievitykseen on yhtä suurta rikkailla ja köyhillä, mutta korkean tulotason maissa morfiinia käytettiin vuonna 2021 noin 125,9 annosta päivässä miljoonaa ihmistä kohti, kun matalan tulotason maissa kivunlievitystä annettiin kaksi annosta samaa ihmismäärää kohden.

Morfiini lievittää kipuja tehokkaasti ja sen annostelu on helppoa. Morfiini on myös hinnaltaan edullinen kipulääke. Sen saatavuutta haittaavat toimitusongelmat, riippuvuuspelot ja lääkäreiden puutteellinen kivunhoitokoulutus.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!