• 28.6.2024

    Lieksan historiallista kaivoskylää Mätäsvaaraa kehittää nyt monikulttuurinen porukka: “Myös maaseutu on hyvä paikka kotoutua”

    Historiallinen Alvar Aallon suunnittelema Mätäsvaaran kylä on ehtinyt vuosien varrella rapistua. Nyt sitä kehitetään monipuolisella porukalla. Yhteen ovat löytäneet niin kyläläiset, taiteilijat kuin maahanmuuttajat. Maailman Kuvalehti vieraili Mätäsvaarassa ja sai nähdä, miten kylässä taistellaan rasismia ja autioitumista vastaan.

  • 11.6.2024

    Kun Jaana-Mirjam ihastui 23 vuotta nuorempaan Sergeen, alkoi sisäinen kamppailu: ”Löysin itsestäni ikärasistin”

    Kun Jaana-Mirjam Mustavuori matkusti stipendiaattina Afrikan Beniniin, häntä varoitettiin ottamasta ”kesäkissaa”. Mutta sitten hän tapasi Serge Gbehan. Suomessa aviopari on pienituloinen, Beninissä heitä luullaan miljonääreiksi.

  • 10.6.2024

    Vaikka näkymämme rauhallisesta tulevaisuudesta on huonompi kuin pitkään aikaan, jokainen voi omalla toiminnallaan edistää rauhaa: ”Turvallisuus on sekä tunteita että tekoja”

    Ajatushautomo SaferGlobe tekee työtä laajan turvallisuuden eteen. Jopa kukkakimppu voi tietyissä oloissa olla rauhanteko, sanoo toiminnanjohtaja Maria Mekri.

  • 4.6.2024

    Radikaaliksi voi sysätä yksinäisyys ja yhteisön puuttuminen: ”Nuori, jolla ei ole kriittistä lukutaitoa, on hyvin haavoittuvassa asemassa”

    Uusnatseja, inceleitä ja jengitoimintaa: ääriajattelu vetoaa, sillä se lupaa nuorille valtaa, jota muualta ei löydy. Radikalisoitumisen juurisyynä on usein kuulumattomuuden kokemus.

  • 3.6.2024

    ”Kyläpolitikointi kunniaan!” – Kylien eriarvoistuminen on ihmisoikeuskysymys

    Pitäisikö kylillä olla enemmän valtaa vaikuttaa asioihinsa? Kiinnostaako ihmisiä paikallisvaikuttaminen tai kylätoiminta? Suomen kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto vastaa väitteisiin.

  • 15.5.2024

    ”Kotikaupungissani on sairaala, jonka vitriinissä on punaiset kengät” – Työpajassa maalattiin kenkiä ja keskusteltiin naisiin kohdistuvasta väkivallasta

    Maailma kylässä -festivaalilla 25.-26.5. esillä olevan Punaiset kengät -installaation osia maalattiin Tiivistämöllä.

  • 15.5.2024

    Miten minusta tuli rohkea? – Maailman Kuvalehti tuo festareille kolme inspiroivaa puhujaa ja installaation, joka ottaa kantaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

    Rojin Birzoi, Justus Kantakoski ja Sanna Valtonen kertovat lauantaina 24.5. Maailma kylässä -festivaalilla, miten he löysivät oman rohkeutensa. Maailman Kuvalehti tuottaa festivaalialueelle myös "Punaiset kengät" -installaation.

  • 14.5.2024

    ”Minulla piti olla aina mukana juoksuun soveltuvat kengät vaaratilanteiden varalta” – Latinalaisen Amerikan feministikollektiivi tietää, ettei taistelu naisten oikeuksista lopu koskaan

    Jatkuvasti kehittyvä feministikollektiivi Otroas feminismoas on esimerkki siitä, miten aktivismia tehdään yhteisönä. Erona suomalaiseen feminismiin on etenkin se, että nämä naiset eivät pelkää pitää asiastaan meteliä.

  • 14.5.2024

    Ei oikeutta vielä 14 vuoden jälkeen – Näyttely kunnioittaa kahden murhatun aktivistin muistoa

    Maailma kylässä -festivaalilla 25.-26.5. esillä olevan Siemenet versovat -näyttelyn teokset on valittu kilpailusta, johon taitelijoita kutsuttiin muistelemaan Bety Cariñon ja Jyri Jaakkolan perintöä.

  • 8.5.2024

    Emme enää ratsasta sarvikuonoilla – kehitysyhteistyökentällä on edessä peiliin katsomisen paikka

    Vuonna 2024 nähdään, että monen kymmenen vuoden ajan toteutetun kehitysyhteistyön on muututtava, kirjoittaa Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen pääkirjoituksessaan.