• 23.3.2023

    Äärettömän avaruuden keksijälle naurettiin vuosikymmeniä – millaista on se tulevaisuuden tieto, jolle me nyt nauramme?

    Ripustaudumme tämän hetken totuuksiin jatkuvan kasvun maailmasta niin sinnikkäästi, että vaihtoehtoja on vaikea edes kuvitella. Epävarman tulevaisuuden edessä hyvä mielikuvitus voisi kuitenkin kantaa pidemmälle kuin ripustautuminen tämän hetken totuuksiin, kirjoittavat Eppu Mikkonen ja Noora Vähäkari.

  • 21.3.2023

    Musiikintekijä ja musa-alan toimija – vastaa Maailman Kuvalehden kyselyyn sanan- ja ilmaisunvapaudesta alalla

    Maailman Kuvalehti kerää kuukauden ajan musiikkialan toimijoiden kokemuksia ilmaisunvapaudesta ja itsesensuurista alalla.

  • 17.3.2023

    ”Kun katson helsinkiläistä katukuvaa ja vertaan sitä Yle Areenan sarjojen päähenkilöihin, näen ristiriidan. Suomesta puuttuvat sarjat, joissa on ruskea päähenkilö” – Code Switching keskittyy ruskeiden naisten elämään

    Minibudjetilla tehty Code Switching –sarja mullistaa tv-perinteitä: tekijät ovat muita kuin valkoisia ihmisiä, sarja on kuvattu kännykällä ja nyt jaksot esitetään pystymuodossa Instagramissa.

  • 13.3.2023

    Tyrskyjen vuolemat kalliot, punaiset puumökit ja Suomen vanhin toiminnassa oleva majakka – Utön saari tarjoaa vierailijalle seikkailun tuntua

    Kaipaatko meriseikkailua? Suomen eteläisin saari Utö voi olla seuraava matkakohteesi. Saarelta löytyy tunnelmallinen punamökkinen kylä ja hulppea satoja vuosia vanha majakka. Saarelle pääsee vuodenajasta riippumatta helposti lautalla.

  • 8.3.2023

    Taloutta on katsottu pitkään yksipuolisesti, mutta muutos on tulossa – Feministinen talous nostaa hoivan keskiöön

    Talousjärjestelmä on tuottanut kriisit, joita se ei osaa ratkaista. Yhä useampi ei enää vakuutu väittämästä, ettei vaihtoehtoja ole. Feministinen talous herättää mielikuvituksen henkiin ja kysyy, voisiko maailma olla erilainen.

  • 27.2.2023

    ”Me ei tarvita lisää kakkua, jos kakku jaetaan tasaisemmin” – Maailman Kuvalehden klubilla puhuttiin talouskasvusta ja kuluttamisesta

    Helmikuussa Maailmanluokan klubin vieraina olivat vaikuttaja-tietokirjailija Julia Thurén ja uskontotieteilijä -kestävyystutkija Mikko Kurenlahti. Seuraava klubi järjestetään 24.5.

  • 17.2.2023

    Suomalaisen teatterimaailman tulee avata ovensa eri taustasta oleville ammatilaisille: ”Kaikkien pitää saada pelata”

    Suomessa elää yli 200 kieltä edustavia kulttuuri­ammattilaisia. On aika juhlia heidän tarinoitaan näyttämöllä. New Theatre Helsingin ja Svenska Teaternin festivaali on muutoksen ensimmäinen askel.

  • 9.2.2023

    Röökiä, juoppoja suomalaisia ja rajoja ylittävää osattomuutta – Maailman Kuvalehden leffanäytöksessä Hristovin uutuus Laupias taksikuski

    Suomalais-ruotsalais-bulgarialaisena yhteistuotantona tehty draamaelokuva saa Suomen ensi-iltansa 17.2.

  • 7.2.2023

    Yhä useampi nuori haluaa tutustua karjalaisuuteensa – juurien löytäminen voi helpottaa irrallisuuden tunnetta: ”Yllätyin, miten moni pieni juttu omassa elämässä liittyykin karjalaisuuteen”

    Karjala ja karjalaisuus ovat ajankohtaisimmillaan kahdeksaankymmeneen vuoteen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa itärajan turvallisuustilanteeseen: pian rajalle kohoaa teräsaita. Samaan aikaan nuorisoa kiinnostaa nykyinen ja esipolvien Karjala. Taiteilija Reeta Suvanto käsittelee töissään perheensä pakomatkaa.

  • 4.2.2023

    Pohjoismaat ovat sananvapauden kärkijoukkoa – Viro kiilasi lehdistönvapaudessa Suomen edelle

    Maailman vapain media löytyy Norjasta. Vuoden 2022 lehdistönvapausindeksissä edellisestä vuodesta ylöspäin nousivat muun muassa Viro, Liettua, Seychellit ja Itä-Timor. Synkempään suuntaan mentiin puolestaan Hongkongissa.