Artikkelikuva
Meksikolaisen José Ma. Nava Jiménezin grafiikan vedos Other possible worlds on yksi näyttelyn töistä.

Ei oikeutta vielä 14 vuoden jälkeen – Näyttely kunnioittaa kahden murhatun aktivismin muistoa

Maailma kylässä -festivaalilla 25.-26.5. esillä olevan Siemenet versovat -näyttelyn teokset on valittu kilpailusta, johon taitelijoita kutsuttiin muistelemaan Bety Cariñon ja Jyri Jaakkolan perintöä.

On kulunut neljätoista vuotta siitä, kun ihmisoikeus- ja ympäristöaktivistit Jyri Jaakkola ja Bety Cariño saivat surmansa Meksikon Oaxacassa. Huhtikuussa 2010 kaksikko oli viemässä ruokaa ja lääkkeitä San Juan Copalan asukkaille, kun alueella toiminut puolisotilaallinen ryhmä hyökkäsi saattueeseen ja murhasi heidät. Myös muita saattueessa olleita haavoittui.

Pitkästä oikeustaistelusta huolimatta ketään ei ole rangaistu. Syksyllä 2023 tapauksesta valitettiin Amerikan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Myös Eeva-Leena Jaakkola on käynyt vuosien ajan väsymätöntä taistelua poikansa murhaajien saamiseksi oikeuden eteen.

Maailma kylässä -festivaalille ripustettava Siemenet versovat -näyttely kunnioittaa Jaakkolan ja Cariñon muistoa. Näyttelyn teokset on valittu kilpailusta, johon taitelijoita kutsuttiin muistelemaan Cariñon ja Jaakkolan perintöä.

Töissä näkyvät surmattujen aktivistien aatteet ja työn merkitys maailmanlaajuisten kriisien keskellä. Teosten taiteilijat edustavat Meksikoa, Kanadaa ja Sveitsiä.

Bety Cariño oli meksikolainen ihmisoikeustaistelija ja misteekki-kansan CACTUS-järjestön johtaja. Hän teki järjestönsä kanssa työtä ruoka- ja vesi omavaraisuuden, maaperän suojelun sekä alkuperäiskansojen eteen.

Jyri Antero Jaakkola oli pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti, Uusi Tuuli -järjestön puheenjohtaja sekä tunnettu henkilö monessa suomalaisessa aktivistiliikkeessä. Keväällä 2010 hän matkusti Meksikoon ihmisoikeustarkkailijana.

Siemenet versovat -näyttely la 25.5. klo 11–21 ja su 26.5. klo 11–19 Maailma kylässä -festivaalilla. Näyttelyn avajaiset la 25.5. klo 12.15–13.00. Näyttely sijaitsee puhelavan viereisessä lämpiössä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!