Artikkelikuva
Kirjailija Margaret Atwood korventaa liekinheittimellä The Handmaid's Tale -teoksen palamatonta kappaletta. Teoksen palamaton painos huutokaupattiin vuonna 2022. Tempauksen tavoitteena oli lisätä tietoisuutta amerikkalaisten koulujen lisääntyvästä kirjasensuurista.

Yhdysvalloissa poistetaan kiihtyvällä tahdilla kirjoja julkisista kirjastoista, ja se on osa konservatiivista aktivismia: ”Opettajia on eronnut työstään painostuksen vuoksi”

Kirjoja poistetaan Yhdysvalloissa etenkin julkisten koulujen kirjastoista. Koulujen lautakunnista onkin tullut sotatantereita, sanoo tutkijatohtori Pekka Kolehmainen.

Kuvittele, että menet kirjastoon ja haluaisit lainata sieltä lapsellesi kirjan, joka kertoo hänen ikäänsä sopivalla tavalla seksuaalisuuden moninaisuudesta. Et kuitenkaan löydä sitä, sillä kirja on kielletty kirjastosta.

Missä näin voi tapahtua vuonna 2024? Esimerkiksi joissain Yhdysvaltojen osavaltioissa.

Yhdysvaltojen koulujen kirjastoista on muutaman vuoden ajan poistettu kiihtyvällä tahdilla kirjoja. Kiellot ovat levinneet myös muihin julkisiin kirjastoihin.

Kiellettyjen kirjojen joukossa on etenkin seksuaalisuutta, sukupuolta, ihonväriä ja historiaa koskevia kirjoja. Kirjakieltoihin liittyykin poliittisia ja ideologisia ajatuksia siitä, mitä lasten ja nuorten on hyvä lukea, ja mitä ei, kertoo ilmiöstä tutkimusta parhaillaan tekevä Turun yliopiston John Morton -keskuksen tutkijatohtori Pekka Kolehmainen.

”Kyse on siitä, että halutaan tarjota perinteinen amerikkalainen tarina, joka on heteronormatiivinen ja valkoinen. Kirjat, joissa kyseenalaistetaan taikka joissa halutaan monipuolistaa kuvaa amerikkalaisuudesta, joutuvat usein kohteeksi.”

Kirjapoistoja vaativat ryhmät perustelevat niitä lasten ja nuorten varjelulla. Julkiset toimijat ovat kohteena, koska niihin voidaan vaikuttaa, Kolehmainen sanoo.

”Yksityisille toimijoille ei oikein voi sanoa mitä heidän pitäisi tehdä.”

Miten kirja saadaan pois jenkkikoulun kirjahyllystä? Resepti on yksinkertainen, kertoo Kolehmainen. Ensin kieltoja vaativat ryhmät ehdottavat alueen koululautakuntaan heille myönteisiä, eli konservatiivisia, tahoja. Sitten aletaan pyytää lautakunnilta kirjojen poistoa.

Kyse on siis ruohonjuuritason vaikuttamisesta. Kirjakiellot tapahtuvat koulualueiden sisällä, eivät esimerkiksi osavaltiotasolla.

Ryhmien taktiikkaan kuuluu myös opettajien ja kirjaston henkilökunnan painostaminen, jos ne eivät taivu heidän tahtoonsa.

”Koulujen lautakunnat olivat pitkään unohtunut poliittinen elin, nyt ne ovat sotatantereita. Opettajia ja kirjaston henkilökuntaa syytetään esimerkiksi pornografian levittämisestä lapsille.”

Liialliseen seksuaaliseen sisältöön vedoten on usean osavaltion koulualueilta poistettu muun muassa Margaret Atwoodin uskonnolliseen dystopiaan sijoittuva Orjattaresi (Handmaid’s tale). Kun kirja poistettiin viime vuonna Virginian osavaltion Madison Countyn -alueen kouluista, Atwood kirjoitti The Atlantic -lehteen: ”tilanne on minulle hämmentävä osaltaan siksi, että kirjassani on vähemmän avointa seksuaalista sisältöä kuin Raamatussa”.

Kuva kirjakaupan ikkunasta, jonka läpi näkyy kirjoja sekä kyltti, jossa lukee "kielletyt kirjat".
Yhdysvalloissa kirjakaupat ovat koonneet ”kielletyt kirjat” -hyllyjen alle kirjoja, jotka useat koululautakunnat ovat kieltäneet kirjastoistaan.

Raamattu liittyi myös Floridan republikaanikuvernööri Ron DeSantiksen lakimuutokseen viime huhtikuussa. DeSantis muutti osavaltion lakia niin, että ihmiset, joilla ei ole lapsia tietyn koulualueen koulussa, saavat jatkossa ehdottaa poistettavaksi sieltä vain yhtä kirjaa kuukaudessa. DeSantis perusteli, että kirjakieltolakia rajoitettiin, koska liberaaliaktivistit ovat vaatineet Raamatun poistoa koulukirjastoista.

Lakimuutoksen lausumattomana syynä saattoi olla myös se, että poistopyynnöt aiheuttavat koulujen ja kirjastojen henkilökunnalle paljon työtä. Esimerkiksi American Library Associationin datan mukaan Teksasin eri koulukirjastoihin ja muihin julkisiin kirjastoihin kohdistui vuonna 2022 yhteensä 93 poistopyyntöä. Kuitenkin yhdessä pyynnössä listataan usein monta kirjaa, niinpä kirjojen poistopyynnöt nousivat osavaltiossa 2 349:ään. Osa kirjoista oli toki samoja, eli samaa kirjaa pyydettiin poistettavaksi eri paikoista.

”Pyyntöjä tulee paljon enemmän kuin mitä sitten oikeasti poistetaan. Se on ihan valtava työmäärä eri toimielimille, kun kaikki kirjat pitää lukea ja pyynnöt käsitellä”, Kolehmainen toteaa.

Vaikka kyse on paikallisvaikuttamisesta, osavaltiollakin on väliä. Konservatiivisten osavaltioiden Teksasin ja Floridan koulualueilla kirjoja on poistettu eniten. Kyse on myös laeista, niin kuin DeSantisin esimerkissä nähdään. Joissain osavaltioissa on tehty lakeja, jotka edesauttavat kirjakieltoja.

Ohion osavaltiossa ehdotettiin keväällä lakia, joka tekisi kirjastonhoitajista ja opettajista rikosvastuullisia, jos he antavat alaikäisille säädytöntä materiaalia. Vaikeuksia aiheuttaa se, ettei säädytöntä materiaalia voida kunnolla määritellä. Historiallisesti säädytön materiaali ei ole Yhdysvalloissa kuulunut sananvapauden piiriin, eli sen saatavuutta voidaan rajoittaa, Kolehmainen sanoo.

”Jos tulee sellainen laki, joka laittaa opettajat ja kirjastonhoitajat miettimään mikä on säädytöntä materiaalia ja mikä ei, se pakottaa heidät olemaan todella varovaisia.”

Tällainen laki voi johtaa esimerkiksi siihen, että opettajat ja kirjastonhoitajat sensuroivat materiaalia vielä ”tarpeellista” enemmänkin, varmuuden vuoksi.

On toki olemassa myös osavaltioita, joissa on tehty lakeja, joilla on pyritty estämään kirjakieltojen tekemistä. Tällainen on muun muassa Minnesotan osavaltion keväällä esitelty laki, jonka oletetaan menevän läpi. Se kieltäisi koulujen ja julkisiin kirjastoihin kohdistuvat kirjakiellot osavaltiossa.

Toiminta on organisoitua ja liittyy laajempiin poliittisiin tavoitteisiin.

Tällaisia kirjoja lapsillesi annetaan luettavaksi koulussa. Kuuluu viime vuoden alkupuolella julkaistu tviitti, jonka mukana on kuva LGBTQ-teineille tarkoitetusta oppaasta This is gay, jonka on tarkoitus auttaa nuoria tulemaan ulos kaapista.

Se opettaa lapsille, miten harrastetaan homoseksiä. Tviitti väittää ja tägää vielä koulun, josta kirja on löytynyt. Se on yläaste Iowassa.

Ehkäpä tämän jälkeen ryhmä konservatiiviaktiiveja pyytää yläastetta poistamaan kirjan kirjastostaan?

Ehkä näin kävi, mutta sen lisäksi kävi muuta. Kouluun tuli pommiuhkaus.

Onneksi uhkaus oli väärä hälytys, eli pommia ei ollut. Tämä ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kerta kuin kyseinen sometili Libs of TikTok aiheutti uhan. Amerikkalainen tv- ja radioyhtiö NBC kertoi helmikuussa julkaistussa jutussa, että reilun kolmen vuoden aikana eri instituutit ovat yhdistäneet 33 pommiuhkausta tai muuta väkivaltaista uhkausta Libs of TikTok -käyttäjän postaukseen.

Libs of TikTok on keskittynyt etenkin homo- ja transfoobiseen sisältöön, vaikka muunlaistakin sieltä löytyy. Erityisen vahingollista tilistä tekee sen, että sen pitäjä Chaya Raichik jakaa nimensä mukaan liberaaliksi mieltämiensä ihmisten videoita ja kuvia ja nostaa nämä siis seuraajiensa tietoisuuteen – ja vihan kohteeksi.

Tili on yksi esimerkki yrityksistä murentaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksia Yhdysvalloissa. Koulut ovat tässä tärkeä kohde.

Vaikka vaikuttaminen kirjapoistojen suhteen tapahtuu paikallistasolla, myös sen takana on järjestäytyneitä tahoja. Yksi suurimmista on Moms of Liberty, joka aloitti toimintansa koronarajoitusten vastustamisella.

”Toiminta on organisoitua ja liittyy laajempiin poliittisiin tavoitteisiin”, Kolehmainen täsmentää.

Tämä kaikki lisää kouluhenkilökunnan, kuten opettajien taakkaa ja paineita. Kolehmainen sanoo, että opettajat ovat jo Yhdysvalloissa ahtaalla. Palkat ovat pienet, työ ei ole arvostettua ja aina opetusvälineisiin ei ole varaa. Stressi on kasvanut valtavaksi.

”Opettajien työympäristö on jo haastava ja sitten lyödään vielä tämä päälle. Opettajia on eronnut työstään painostuksen vuoksi.”

Konservatiivit ovat kehittäneet myös muita systeemejä, joiden avulla valvotaan kouluja. Netissä toimii esimerkiksi ”professorijäljitin”, jossa opiskelijat voivat ilmiantaa yliopisto-opettajia, jotka opettavat heidän mielestään liberaalia propagandaa.

”Ja nykyään on olemassa myös sivu, jossa voidaan ilmiantaa koulujen lautakunnat, jotka ovat liberaaleja.”

Marraskuuta odotetaan ja jännitetään Yhdysvalloissa. Tämä siksi, että silloin on vaalit. Onko vaaleilla jotain tekemistä kirjapoistojen kanssa? Saattaa olla tulevaisuuden kannalta.

”Aika paljon riippuu siitä, että mihin suuntaan maa kääntyy tämän vuoden aikana. Voi olla, että tullaan näkemään osavaltiotasoista lainsäädäntöä, joka yrittää rajoittaa kirjallisuutta”, Kolehmainen tuumaa.

Jos yhdysvaltalaiset valitsevat marraskuussa republikaaniehdokkaan, maan entisen presidentin, Donald Trumpin uudelleen virkaan ja vielä senaattiin ja edustajainhuoneellekin valitaan nykyistä enemmän republikaaneja, on mahdollista, että kirjapoistoista tulee suurempi asia jopa maanlaajuisesti.

Toisaalta osavaltiot voivat päättää monista asioista itse.

”Niin sanottujen sinisten ja punaisten osavaltioiden väliset erot kasvavat. Voidaan olettaa, että sama tulee käymään tälläkin kentällä.”

Kiinnostaako sinua tiettää, mitä kirjoja Yhdysvaltojen julkisista kirjastoista on poistettu? Täältä löydät listan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!