Artikkelikuva
Vuonna 2023 ihmiset aiheuttivat mustavalaille 32 vammaa. Vammoja valaat saivat esimerkiksi laivoista, jotka törmäsivät niihin sekä pyydyksistä, joihin ne takertuivat.

Äärimmäisen uhanalaisten mustavalaiden määrä ei enää jyrkässä laskussa: ”Ensimmäinen hyvä uutinen pitkään aikaan”

Vaikka mustavalaiden määrä on tasaantunut, valaita uhkaa edelleen ihmisen toiminta. Tutkijoita huolestuttaa myös laskeva syntyvyys.

Äärimmäisen uhanalaisten mustavalaiden määrä näyttää tasaantuneen vuosikymmenen jyrkän laskun jälkeen, kertoo Kanadan yleisradioyhtiö CBC.

Joka syksy kanadalaisista ja yhdysvaltalaisista tutkijoista koostuva North Atlantic Right Whale Consortium (NARWC) julkaisee arvionsa Pohjois-Atlantilla elävien mustavalaiden määrästä. Tutkijat kertoivat viime lokakuun lopussa, että mustavalaita on vuonna 2022 kerättyjen tietojen mukaan 365, kun 2021 niitä oli 340.

”Laskun hidastuminen on ensimmäinen hyvä uutinen pitkään aikaan”, sanoo Phillip Hamilton, New England Aquariumin vanhempi tutkija CBC:lle.

Vaikka kanta tasaantui vuoden 2023 arviossa, syntyvyys ei noussut.

Vaikka mustavalaiden populaation tasaantuminen on positiivinen uutinen, valaita uhkaa edelleen ihmisen toiminta. New England Aquariumin tutkijat laskivat lokakuussa, että vuonna 2023 ihmiset aiheuttivat mustavalaille 32 vammaa. Vammoja valaat saivat esimerkiksi laivoista, jotka törmäsivät niihin sekä pyydyksistä, joihin ne takertuivat. Kahden mustavalaan raportoitiin kuolleen vuoden aikana ihmisen toiminnan takia.

Vammojen lisäksi tutkijat ovat huolissaan mustavalaiden laskevasta syntyvyydestä. Vaikka kanta tasaantui vuoden 2023 arviossa, syntyvyys ei noussut.

”Yli 40 aikuista 10–20-vuotiasta naarasvalasta ei ole vielä synnyttänyt ensimmäistä poikastaan, kun edellisinä vuosikymmeninä ensimmäinen poikiminen tapahtui keskimäärin naaraan ollessa 10-vuotias”, Hamilton kertoo CBC:lle.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!