• 30.4.2025

    Nostalgia houkuttelee epävarmoina aikoina, mutta siinä on myös riskinsä

    Lapsuuden ja nuoruuden viihteen ja tuotteiden kuluttaminen on yksi nostalgian muoto. Se on inhimillistä, mutta nostalgia voi olla liiallista, jos tulevaisuuden visioinnin sijasta huomio kohdistuu menneeseen, muistuttaa professori Visa Heinonen.

  • 23.4.2025

    Humanitaarinen työ on saanut Linda Konaten sietämään epävarmuutta ja ymmärtämään, kuinka samanlaisia ihmiset ovat: “Toivon, että löytäisimme mahdollisuuksia tavata ja puhua toisillemme kasvokkain”

    Linda Konate on tehnyt pitkän uran humanitaarisen työn ja kehitysyhteistyön parissa. Kesäkuussa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toiminnanjohtajana tunnettu Konate aloittaa Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry:n toiminnanjohtajana. Kuka vuoden 2025 yhteiskuntatieteilijäksi valittu Konate on ja millaisesta tulevaisuudesta hän haaveilee?

  • 7.4.2025

    Essee: Maailmankansalaisuuden ei tarvitse olla varattu vain harvoille

    Suomalainen voi matkustaa ilman viisumia 192 maahan, mutta monien näiden maiden kansalaiset eivät pääse Suomeen. Sitä selittää järjestelmä, joka perustuu valtioiden väliseen poliittiseen ja taloudelliseen hierarkiaan. Se ei kuitenkaan ole luonnonlaki, kirjoittaa Riina Rastas esseessään.

  • 1.4.2025

    Kiitoksia ja anteeksipyyntöjä – Tukholman reissu osoitti, että Suomi kiinnostaa ruotsalaisia nyt erityisen paljon

    Kysymys "Oletteko Suomesta?" tuli tutuksi viikonlopun aikana Tukholmassa. Ruotsalaisten kiinnostus yllätti, mutta sen takaa saattaa löytyä looginen selitys: Suomi-kuva on kohentunut länsinaapurissa, kirjoittaa Riina Rastas kolumnissaan.

  • 21.3.2025

    Kummilapsilahjoittamista on kritisoitu stereotypioista ja kiitelty konkretiasta – Selvitimme, mitä kummitoiminnalle kuuluu juuri nyt 

    Moni suomalainen haluaa lahjoittaa kehitysyhteistyöhön kummilapsen välityksellä. Lasten käyttämistä kehitysyhteistyön kasvoina on kritisoitu etenkin maailmalla, mutta suomalaisjärjestöjen mukaan toimintaa on viime vuosina uudistettu paljon.

  • 11.3.2025

    “Journalismin tehtävä ei ole tuottaa viihdettä”, sanoo Maailman Kuvalehden uusi tuottaja-toimittaja Teija Laakso 

    Klikkausten ja rahan perässä juokseminen johtaa väistämättä journalismin sisällön kevenemiseen, sanoo Teija Laakso. Hän vastasi Maailman Kuvalehden väitteisiin journalismin tilasta.

  • 27.2.2025

    Gallup: Mikä on tärkein tulevaisuuden kehityskulku tai keksintö?

    Kysyimme sosiaalisessa mediassa millaisen tulevaisuuden ihmiset haluaisivat nähdä. Vastauksissa nousi esiin muun muassa rauha, puhdas luonto, talousjärjestelmän muuttuminen ja yhteisöllisyys.

  • 12.2.2025

    Tekoäly voisi ratkaista globaaleja ongelmia, mutta onko siitä tulossa vain rikkaiden länsimaalaisten työkalu?

    Tekoäly voi haastaa globaalia eriarvoisuutta, mutta se voi myös ylläpitää sitä. Vaarana on, että sillä kehitetään lähinnä länsimaisille relevantteja ratkaisuja, joista joku on valmis maksamaan, sanoo Sitran asiantuntija Tarmo Toikkanen.

  • 27.1.2025

    Työttömiä on muuallakin kuin rikkaissa maissa

    Matala työttömyysaste ei aina kerro hyvästä taloustilanteesta. Työttömiä on myös globaalissa etelässä, selviää ILO:n tilastoista.

  • 22.1.2025

    Ilmastonmuutos hajottaa hylyt nopeammin – ja se on ympäristöriski

    Monet laivojen ja veneiden hylyt sisältävät ympäristölle haitallisia aineita, jotka vapautuvat mereen hylyn hajotessa. Meren lämpötilan nousu puolestaan nopeuttaa hylkyjen hajoamista.