• 29.11.2024

    Myrskyn silmässä – Irene Zidanin romaanissa pohditaan identiteettiä

    Isäni appelsiininkukkien maasta käsittelee painavia teemoja, mutta romaanissa on myös tasapainottavaa ilmavuutta, rakkautta ja hellyyttä. Kirja-arviossa Irene Zidanin esikoisromaani.

  • 15.10.2024

    Mia Takula ja Benjamin Pitkänen tekevät töitä eläinten puolesta, jotta maapallolla olisi tulevaisuus: ”Ihmisiä ei ole ilman luontoa eikä luontoa ilman eläimiä”

    Eri sukupolvea edustavat Mia Takula ja Benjamin Pitkänen nousivat julkisuuteen keskustelua herättäneillä tempauksillaan. Nyt he kertovat, mitä meidän tulisi ymmärtää Suomen eläinoikeustilanteesta.

  • 10.10.2024

    Vaiettujen tarinoiden kertoja – Finlandia-voittaja Antti Järvi sukelsi oman suvun legendoihin ja löysi vuosisadan takaisen Suomen kahtiajaon

    Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja Antti Järvi on kiinnostunut tutkimaan historian marginaaleja. Suvun kirjeitä penkomalla Järvi löysi tarinan, joka ei sopinut viralliseen kansalliseen kertomukseemme.

  • 24.9.2024

    ”Kirjallisuus täydentää todellisuutta” –Adania Shibli kirjoitti romaanin sodasta ja palestiinalaisten sivuuttaamisesta

    Helsingissä vierailleen Adania Shiblin romaani tuo esiin palestiinalaisten aseman vuonna 1949 ja nyt. Olisi jo aika, etteivät palestiinalaiset ole maailman silmissä enää sivuosassa.

  • 24.6.2024

    Yhdysvalloissa poistetaan kiihtyvällä tahdilla kirjoja julkisista kirjastoista, ja se on osa konservatiivista aktivismia: ”Opettajia on eronnut työstään painostuksen vuoksi”

    Kirjoja poistetaan Yhdysvalloissa etenkin julkisten koulujen kirjastoista. Koulujen lautakunnista onkin tullut sotatantereita, sanoo tutkijatohtori Pekka Kolehmainen.

  • 11.6.2024

    Kun Jaana-Mirjam ihastui 23 vuotta nuorempaan Sergeen, alkoi sisäinen kamppailu: ”Löysin itsestäni ikärasistin”

    Kun Jaana-Mirjam Mustavuori matkusti stipendiaattina Afrikan Beniniin, häntä varoitettiin ottamasta ”kesäkissaa”. Mutta sitten hän tapasi Serge Gbehan. Suomessa aviopari on pienituloinen, Beninissä heitä luullaan miljonääreiksi.

  • 14.5.2024

    Espanjassa lukemisen suosio on kasvussa ja paperikirja pitää pintansa – Eniten lukevat lapset ja nuoret

    Monilla kivijalkakirjakaupoilla menee Espanjassa edelleen hyvin. Espanjan valtio on kannustanut ihmisiä lukemaan esimerkiksi laskemalla kirjojen arvonlisäveroa.

  • 27.3.2024

    Mari Ahokoivu ja Laura Ertimo tekevät kirjoja ympäristökriiseistä lasten kielellä: ”En hyväksy tiedon kutistamista lapsille sisäsiistiksi pakkaukseksi”

    Sarjakuvataiteilija Mari Ahokoivu ja tietokirjailija Laura Ertimo ovat luoneet uuden tavan kertoa lapsille ympäristökriiseistä ja vaikuttamisesta. Työpari pitää toisiinsa yhteyttä videon välityksellä. Pikkuhiljaa asialliset välit ovat lämmenneet ja nykyään työasiat tuppaavat jo välillä unohtumaan.

  • 19.3.2024

    ”Hillasuo on eräänlainen epäpaikka, veden ja maan välissä” – Niina Kivilälle ja Kati Saoneginille suo on ystävyyden ja syvän luottamuksen lähde, jota ei pidä valloittaa

    Ateneumin taidemuseo on rakennettu suolle ja suo kuuluu tämän maan nimessäkin. Niina Kivilän ja Kati Saonegin piti kirjoittaa feministinen eräopas, vastapainona miehiselle eräkirjallisuudelle. Syntyikin syvän henkilökohtainen teos suosta.

  • 13.3.2024

    Elämää murroksien keskellä Tansaniassa: ”Kirjailija on löytänyt osuvia ilmaisuja vaikeasti sanallistettaville asioille”

    Tansaniaan sijoittuva Riikka Palanderin kirjoittama romaani Elefanttien aika kertoo suomalaisen antropologian opiskelijan Kirsin sekä tansanialaisen murrosikäisen Hiarin tarinan.