Artikkelikuva
Monet lintulajit käyttävät tähtien valoa navigointiin. Valaistut rakennukset häiritsevät navigointia ja aiheuttavat törmäysvaaran.

Valot sammuvat linnuille

Rakennukset ovat linnuille riski, etenkin silloin kun ne ovat yöllä valaistuja. Texasissa on keksitty sammuttaa pilvenpiirtäjistä yöllä valot lintujen muuttokausien aikana, jotta mahdollisimman vähän lintuja törmäisi niihin.

Noin kaksi miljardia lintua lentää Texasin halki keväällä. Muuttolintujen matka sisältää yllättävän riskin: rakennukset. Texasissa on kuitenkin keksitty yksinkertainen tapa, jolla törmäyksiä voidaan vähentää: pilvenpiirtäjistä sammutetaan valot.

Arvioiden mukaan joka vuosi 365 miljoonaa – miljardi lintua kuolee törmätessään rakennuksiin Yhdysvalloissa, kertoo BBC. Riski kasvaa, kun linnut lentävät kaupunkien läpi suuressa muuttojoukossa.

Yli puolissa kuolettavista törmäyksissä lintu lentää matalaa rakennusta, kuten kotitaloa päin. Suurten talojen on kuitenkin todettu olevan vaarallisimpia, esimerkiksi lokakuussa 2023 melkein 1000 lintua kuoli törmättyään suureen valaistuun kongressikeskukseen Chicagossa.

Valaistut rakennukset hämmentävät lintuja, sillä ne muuttavat yleensä yöllä ja käyttävät tähtiä navigointiin.

Ensimmäinen ”Sammuta valot linnuille” -ohjelma perustettiin Houstonin alueella ja nyt se on laajentunut osavaltion laajuiseksi. Se kannustaa myös yksityishenkilöitä sammuttamaan valot.

Lintujensuojelujärjestö Houston Audubon ja pilvenpiirtäjässä sijaitseva yritys American National Insurance Company ryhtyivät toimiin ja päättivät sammuttaa rakennusten valot lintujen muuttokausien aikana. Ensimmäinen ”Sammuta valot linnuille” -ohjelma perustettiin Houstonin alueella ja nyt se on laajentunut osavaltion laajuiseksi. Se kannustaa myös yksityishenkilöitä sammuttamaan valot.

Alustava data näyttää siltä, että metodi on tehokas, sanoo Chloe Saucedo Crumley Houston Audobon -järjestöstä BBC:lle. Ammattilaisten lisäksi Texasissa kampanjan vaikutuksia havainnoivat kevään ajan vapaaehtoiset lintubongarit.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!