• 11.9.2024

    Maailmanluokan klubilla 30.9. käsitellään uutta suomalaisuutta – Keskustelemassa: Fatim Diarra, Andrea Botero, Téri Zambrano ja Anni Valtonen

    Syksyn klubilla keskustelemme Tekstin Talossa viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtuneesta muutoksesta suomalaisessa kulttuurissa. Miten monikulttuurisissa perheissä kasvaneiden uusien suomalaisten osallisuus näkyy yhteiskunnassamme? Keskustelua vetää toimittaja Ndéla Faye ja ilta huipentuu energisen Trio Indaban esitykseen.

  • 3.9.2024

    Ei maailmanloppua vielä tänään – Tulevaisuusnäkymien synkeytyessä talouskasvun rajoittamiseen pyrkivä kohtuusliike kasvattaa suosiotaan

    Reilu viisikymmentä vuotta sitten ennustettua maapallon kantokyvyn romahdusta ei ole vielä tapahtunut. Sen sijaan tiedämme yhä tarkemmin, mikä siihen voisi johtaa. Ajatusta loputtomasta talouskasvusta on haastettu, mutta mitä se tarkoittaa?

  • 3.9.2024

    ”Jokainen sukupolvi kirjoittaa oman historiansa” – Miten käsityksemme menneestä muodostuu?

    Historiasta ei voida koskaan tietää täyttä totuutta. Monipuolistamalla historian tutkimusta ja –opetusta voidaan kuitenkin ymmärtää paremmin koko kuvaa.

  • 3.9.2024

    Jokainen valitsee taistelunsa

    Meistä kukaan ei voi pelastaa koko maailmaa. On kuitenkin tärkeää, että jokainen löytää oman tehtävänsä. Lehtemme tehtävä on tarkastalla kenen historiaa kerromme, kuka pääsee ääneen, kirjoittaa Anni Valtonen pääkirjoituksessaan.

  • 26.8.2024

    Kaipuu kulta-aikaan – Nostalgiamusiikki muistuttaa meitä siitä, että kaikki on muuttunut ja mikään ei ole muuttunut

    Miksi vanhoja hyviä aikoja haikaileva historiallinen tarina pulskistaa suosituimmat maailmanmusiikin ilmiöt niin mahtaviksi? Musiikkinostalgiassa kyse on sosiaalisesta tilauksesta. Haluamme ja tarvitsemme nostalgiaesiintyjiä, kirjoittaa Mika Kauhanen esseessään.

  • 8.8.2024

    Valtionpäämies on melkein aina mies

    Vuoden 2022 tilaston mukaan alle yksi kymmenestä valtionpäämiehestä oli nainen. Silti, lähes kaikissa maissa on naisedustajia parlamentissa.

  • 5.8.2024

    ”Jos emme pian löydä ratkaisuja, meillä Suomessakin saattaa muuttua käsitys siitä, mitä sairastuminen on ja mitä riskejä siihen liittyy”

    Ennen pieni haavakin saattoi olla kohtalokas. Tulevaisuudessa terveysriskin aiheuttaa puolestaan antibioottiresistenssi. Väitöskirjatutkija Elina Maaniitty Helsingin yliopistosta vastaa kysymyksiin sairastumisesta.

  • 12.6.2024

    Maailman Kuvalehti ja Maailma.net yhdistyvät: ”Yhdistymällä saamme aikaan entistäkin vahvemman median täyttämään mediakentässä olevaa aukkoa”

    Uusi media kurkistaa globaalien ilmiöiden taakse ja kysyy ne kysymykset, joita muut eivät kysy.

  • 10.6.2024

    Vaikka näkymämme rauhallisesta tulevaisuudesta on huonompi kuin pitkään aikaan, jokainen voi omalla toiminnallaan edistää rauhaa: ”Turvallisuus on sekä tunteita että tekoja”

    Ajatushautomo SaferGlobe tekee työtä laajan turvallisuuden eteen. Jopa kukkakimppu voi tietyissä oloissa olla rauhanteko, sanoo toiminnanjohtaja Maria Mekri.

  • 4.6.2024

    Radikaaliksi voi sysätä yksinäisyys ja yhteisön puuttuminen: ”Nuori, jolla ei ole kriittistä lukutaitoa, on hyvin haavoittuvassa asemassa”

    Uusnatseja, inceleitä ja jengitoimintaa: ääriajattelu vetoaa, sillä se lupaa nuorille valtaa, jota muualta ei löydy. Radikalisoitumisen juurisyynä on usein kuulumattomuuden kokemus.