• 10.4.2024

    Indonesialainen Mami Yuli tarjoaa turvapaikan perheidensä hylkäämille transnaisille – ja motivoi heitä kouluttautumaan: ”Voin näyttää, mitä transihminen voi saavuttaa”

    Mami Yuli on ensimmäinen tohtorin arvon saavuttanut transnainen Indonesiassa. Samalla hän on transaktivisti, joka uskoo, että uskonnollinen maa vielä hyväksyy transyhteisön. Avain hyväksyntään on koulutus.

  • 28.2.2024

    Kenialainen transaktivisti Letoya Johnstone on kokenut väkivaltaa ja hautonut itsetuhoa – Ja tehnyt muodista itselleen paikan, jossa voi pitää meteliä: ”Kauneus on kauneinta, kun se ei ole itsestäänselvää”

    Keniassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat ahtaalla, siitä pitävät huolen sekä laki että ihmisten asenteet. Catwalk-valmentaja ja transaktivisti Letoya Johnstone on ihailtu ja vihattu tähti, joka toivoo löytävänsä rakkauden.

  • 9.6.2023

    Ei poispääsyä ”vieraasta kulttuurista” – Ylen Kirjolla -realitysarja venyttää käsitystä normaalista

    Toivottavasti sarja lisää ymmärrystä autismikirjolla olevien henkilöiden kohtaamista rakenteellisista ongelmista, kirjoittaa Niina Ahola Antroblogin uutiskommentissa.

  • 8.2.2023

    Romaniaktivisti Carmen Gheorghelle opetettiin lapsena, että naisen tehtävä on alistua, mutta hän päätti toimia toisin: ”Minua on kritisoitu siitä, että tuon yhteisön ongelmia esille”

    Aktivisti Carmen Gheorghen lapsuudessa naiset kannattelivat harteillaan lapset, vanhukset ja työn, mutta ääntään heidän oli vaikea saada kuuluviin. Carmen päätti muuttaa asian ja syntyi feministinen romanijärjestö E-Romnja. Saavutuksista ja tunnustuksista huolimatta Carmen saa osakseen myös kritiikkiä ja rasismia.

  • 3.12.2021

    Eroon valloittajien päättämistä nimistä – Kanadassa kolonialistinen nimi oli paitsi rasistinen myös seksistinen

  • 2.9.2021

    Muotisuunnittelija Ervin Latimer haastaa käsitystä maskuliinisuudesta: ”Vaatteilla ei ole sukupuolta”

    Ervin Latimer haluaa paljastaa maskuliinisuuden piiloon jääneet puolet. Luksusmuoti on hänen ammattinsa, mutta onnelliseksi hänet tekee yhteiskunnallinen muutos.

  • 16.3.2021

    Lähiödosentti Marko Juntunen: ”Ei ole mitään järkeä puhua esimerkiksi Suomen irakilaisista jonain kollektiivisena yhteisönä”

    Lähi-Idän ja islamin tutkimuksen dosentti Marko Juntunen on havainnoinut elämää Turun Varissuon monikulttuurisessa lähiössä vuosien ajan. Nyt hän on kirjoittanut havainnoistaan kirjan. Elämä Varissuolla voi Juntusen mukaan avata muslimidiasporan todellisuutta kaikkialla Euroopassa.

  • 3.3.2021

    UUT ry:n Joni Valkila: ”Yhteisöstä irtaunut henkilö voi jäädä hyvin yksin”

    UUT ry:n Joni Valkila pyrkii työssään antamaan uskonyhteisöjen uhreille tukea ja parantamaan heidän oikeuksiaan.

  • 3.2.2021

    "Mun kotikasvatukseen kuului, että toisten uskontoja arvostetaan"

    Sara Salmani ja Jasmin Assulin kohtaavat elämässään syrjintää, rasismia ja identiteettipohdintoja. Molemmat kouluttavat työkseen organisaatioita monimuotoisuudesta ja inklusiivisuudesta. Ystävyys kannattelee, kun työ menee ihon alle.

  • 18.1.2021

    Abiliksen Sari Loijas: "Vammaiset ihmiset ovat itse oman elämänsä parhaita asiantuntijoita"

    Kehitysmaissa vammaisia ihmisiä tukevan Abiliksen Sari Loijas haluaa vammaisten voivan itse päättää elämästään.