Artikkelikuva
Kanadan Kalliovuorilla luovutaan valloittajien antamista nimistä ja otetaan alkuperäiskansojen perinteisiä nimiä takaisin käyttöön.

Eroon valloittajien päättämistä nimistä – Kanadassa kolonialistinen nimi oli paitsi rasistinen myös seksistinen

Kun kolonialistiset valloittajat tulivat, he iskivät lippunsa maahan ja nimesivät valloittamansa alueet; joet, järvet ja vuoret. Alueilla oli toki jo omat, alkuperäiskieliset nimensä, mutta ne sivuutettiin ja myöhemmin unohdettiin.

Nyt uudelleennimeämistä tapahtuu ympäri maailmaa.

Yksi tuore tapaus löytyy Kanadan Albertasta. Kalliovuorilla sijaitseva huippu sai syyskuussa Nakoda-heimolta periytyvän nimensä takaisin. Vuoren nimi on nyt Anû Kathâ Îpa, joka tarkoittaa kaljun kotkan huippua. Paikalliset heimot kutsuivat huippua tällä nimellä useiden sukupolvien ajan.

Kolonialisesta nimestä kannettiin häpeää vuosikymmenten ajan.

Mikä vuoren kolonialistinen nimi oli? Tätä paikalliset eivät halua jäädä muistelemaan. 1920-luvusta lähtien käytössä ollut nimi oli paitsi rasistinen myös seksistinen. Nimessä oli kaksi osaa, joista toinen oli alkuperäiskansan naisia halventava termi, toinen taas alensi naisen kehonosaa.

Päällikkö Aaron Young Chiniki-heimosta kertoo, että nimestä kannettiin häpeää vuosikymmenten ajan. Huipun uutta nimeä juhlittiin Nakoda-seremoniassa näyttävästi. Pian nimi päivitetään myös karttoihin ja tietokantoihin.

Nyt provinssissa aiotaan uudelleennimetä myös toinen loukkaavalla tavalla nimetty vuori, joka sijaitsee Banffin kansallispuistossa. Asiasta uutisoi CBC.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!