Artikkelikuva
Amazonin sademetsä sitoo valtavasti hiilidioksidia. Sitä pidetään erityisen tärkeänä ilmastonmuutoksen hillitsijänä.

Politiikalla pelastettiin sademetsää Brasiliassa ja Kolumbiassa – Maailmanlaajuisesti metsää katosi viime vuonna aikaisempaa enemmän

Brasiliassa ja Kolumbiassa katosi viime vuonna vähemmän sademetsää kuin edellisvuonna, selviää tutkimuksesta. Sademetsien kokonaistilannetta vesittivät metsäpalot ja kiihtyvä puiden kaataminen Boliviassa, Laosissa ja Nicaraguassa.

Brasiliassa ja Kolumbiassa katosi viime vuonna vähemmän sademetsää kuin edellisvuonna, selviää uudesta tutkimuksesta.

Marylandin yliopiston ja World Resources Instituten (WRI) tutkijat sanovat analyysissaan, että vuonna 2023 Brasilian Amazonin metsäkato pieneni 39 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

”Luulen, että se, mitä tapahtuu esimerkiksi Brasiliassa, on sen ansiota, että edellisen hallituksen purkutoimien jälkeen lainvalvontaviranomaiset ovat taas siellä missä heidän pitää”, Rod Taylor WRI:stä kommentoi BBC:lle.

Presidentti Luiz Inacio Lula da Silva nousi valtaan Brasiliassa viime vuonna. Hän lupasi tällöin puuttua metsäkatoon ja lopettaa sen 2030 mennessä.

Kolumbiassa metsän häviäminen lähes puolittui 2022 verrattuna. Tutkijat arvioivat, että myös siellä poliittiset toimet ovat muutoksen takana.

”Kolumbiassa metsien hävittäminen on monimutkainen asia, joka on kietoutunut syvästi maan politiikkaan, mikä tekee vuoden 2023 historiallisesta laskusta erityisen voimakkaan”, sanoi Alejandra Laina WRI:stä BBC:lle.

Boliviassa metsäkato oli kolmatta vuotta putkeen ennätyskorkealla. Laosissa ja Nicaraguassa metsäkatoa aiheutti etenkin maanviljelmien perustaminen metsän tilalle.

Metsäpalot ja kiihtyvä puiden kaataminen Boliviassa, Laosissa ja Nicaraguassa vesittivät sademetsien metsäkadon kokonaistilannetta.

Boliviassa metsäkato oli kolmatta vuotta putkeen ennätyskorkealla. Vuonna 2023 metsää katosi 27 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Puolet Bolivian metsäkadosta johtui metsäpaloista. Laosissa ja Nicaraguassa metsäkatoa aiheutti etenkin maanviljelmien perustaminen metsän tilalle.

Maailmanlaajuisesti metsää katosi viime vuonna aikaisempaa enemmän. Yksittäinen syyllinen olivat Kanadan massiiviset metsäpalot, joissa puita menetettiin viisi kertaa enemmän edellisvuoteen verrattuna.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!