• 19.3.2024

    ”Hillasuo on eräänlainen epäpaikka, veden ja maan välissä” – Niina Kivilälle ja Kati Saoneginille suo on ystävyyden ja syvän luottamuksen lähde, jota ei pidä valloittaa

    Ateneumin taidemuseo on rakennettu suolle ja suo kuuluu tämän maan nimessäkin. Niina Kivilän ja Kati Saonegin piti kirjoittaa feministinen eräopas, vastapainona miehiselle eräkirjallisuudelle. Syntyikin syvän henkilökohtainen teos suosta.

  • 19.1.2024

    Retkeily kuuluu kaikille – Tiina Nopasen toinen jalka on amputoitu, mutta patikointia se ei estä

    Tiina Nopanen on retkeillyt puolisonsa kanssa 15 vuoden ajan. Hän vinkkailee esteettömiä retkipaikkoja Instagramissa.

  • 23.10.2023

    Salakuljettajien kynsistä pelastetut bonobot palasivat sademetsän turvaan

    Maailman ainoa bonoboiden hoitolaitos, Lola ya Bonobo Sanctuary, onnistui vapauttamaan luontoon ryhmän bonoboja. Bonobot ovat erittäin uhanalaisia. Niitä uhkaavat niin sopivien elinympäristöjen hupeneminen kuin apinoiden laiton metsästys ja kauppa.

  • 19.5.2023

    Kokonaisvaltaista kestävyyttä: ”Ilmastokeskusteluista puuttuu vielä pitkälti sosiaalinen puoli ja globaalinen oikeudenmukaisuus”

    Viitisen vuotta toiminut Creatura Think & Do Tank pyrkii kohti maailmaa, jossa kaikille olennoille on turvattu henkisesti rikas ja väkivallaton elämä. Järjestö uskoo, että muutoksen avain on poikkitieteellisessä yhteistyössä.

  • 17.5.2023

    Nairobin metsissä järjestetään puunistutustapahtumia läpi sadekauden – Kahdeksanvuotias Grace istutti kaksi puuta ja sai kätensä ”ihanan likaisiksi” 

    Maapallon hiilitasapaino pyytää miljoonia neliökilometrejä uutta metsää. 70 taimen puunistutustalkoissa mittakaava huimaa, mutta talkooväki uskoo enemmän pieniin tekoihin kuin ilmastoahdistukseen.

  • 17.5.2023

    ”Hakkuiden myötä on tullut ajatus, että perkele, minä olen metsien puolella” – Mikko von Hertzen haluaa suojella ikimetsiä

    Muusikko Mikko von Hertzen on metsien puolella. Rakkaus luontoa kohtaan näkyy sekä taiteessa että teoissa.

  • 10.5.2023

    Sydämen sivistystä ja arkipäivän hyviä tekoja – Heikki Pohdosta tuli urbaani roskankerääjä, joka haluaa kääntää keskustelua kaukaisten merten muovilautoista lähivesistöihin

    Syyllistäminen ei auta, käännyttäminen ei kannata. Muusikko Heikki Pohdolle roskien kerääminen on meditatiivista puuhaa. Voiko tällaista arkipäivän aktivismia pitää nykyajan sivistyksen merkkinä? ”Ainakaan tässä hommassa ei kannata ajatella pelastavansa maapalloa”, Pohto sanoo.

  • 27.3.2023

    ”Jos talous ei kasvakaan, mitä sitten?” – Asiantuntijat vastaavat onko talouskasvu mahdollista vihreästi

    Talouskasvu on ollut tuhoisaa luonnolle ja ilmastolle. Kestävämmäksi vaihtoehdoksi on esitetty vihreää kasvua. Kaksi asiantuntijaa kertovat, mitä he ajattelevat vihreästä kasvusta.

  • 5.1.2023

    Luonnonkatastrofista terveyskriisiksi – Pakistanin tulvien seuraukset näkyvät yhä

    UNICEF:in mukaan Pakistanin syksyiset tulvat ja niiden seuraukset uhkaavat edelleen etenkin lasten terveyttä ja mielenterveyttä.

  • 3.10.2022

    Kemialliset saasteet uhkaavat tropiikin eläinlajeja: ”Myrkytämme eläimiä tietoisesti”

    Kemialliset saasteet heikentävät eläimien kuntoa ja hedelmällisyyttä. Tutkimuksessa selvisi, että saasteet uhkaavat tropiikin nisäkkäitä yhä enemmän.