Artikkelikuva
Luontokadon pysäyttäminen vaatii rahaa, mutta jos emme nyt toimi, se tulee vaatimaan vielä enemmän rahaa, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen.

”Jos täältä jotain häviää, se heikentää koko maailman tilannetta” – Ilmastonmuutos ja luontokato kulkevat käsi kädessä

Mitä luontokato tarkoittaa? Miten se voidaan pysäyttää? Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen vastaa väitteisiin.

Luontokato tarkoittaa luonnon monimuotoisuuden vähentymistä.

Pitää paikkansa. Aiemmin puhuttiin luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä, sitten on keksitty tämä lyhempi termi luontokato. Luontokatoon kuuluvat sekä elinympäristöt että lajit, eli lajikato on osa luontokatoa. Luontokato jatkuu Suomessa edelleen kaikissa elinympäristöissä.

Ihminen on suurin luontokadosta kärsijä.

Kyllä ja ei. Akuutti riski kadota on monella muulla lajilla ennen ihmistä. Toisaalta luonto jatkaa gelämäänsä riippumatta siitä, olemmeko me elossa. Pyrkimällä pysäyttämään ilmastonmuutoksen ja luontokadon, yritämme taata ihmislajille elämän edellytykset.

Luontokato vaikuttaa ihmisen elämään jo nyt monin tavoin. Tiedämme, että metsien monimuotoisuus on kytköksissä ihmisen terveyteen ja immuniteettiin. Lisäksi monet ruokakasveistamme ovat riippuvaisia pölyttäjistä, ja ne ovat vähentyneet luontokadon seurauksena.

Luontokato ei koske Suomea.

Luontokato koskee Suomea mitä suurimmissa määrin. Meillä sekä laji- että luontotyypit jatkavat uhanalaistumista. Nyt on tekeillä moni muotoisuusstrategia, jossa yritetään pysäyttää Suomen luonnon köyhtyminen vuoteen 2030 mennessä. Olemme globaalisti vastuussa luontomme monimuotoisuudesta.

Jos täältä jotain häviää, se heikentää koko maailman tilannetta. Suurin osa uhanalaisista lajeistamme elää ensisijaisesti metsässä. Suurin yksittäinen uhanalaisuuden syy Suomessa on metsätalous ja sen aiheuttamat muutokset metsäelinympäristöissä. Pohjoisille luontotyypeille suurin riski on ilmastonmuutos. Pohjoisimmilla luontotyypeillä ei ole enää lämpötilan takia paikkaa minne siirtyä.

Ilmastonmuutosta ei voida pysäyttää ottamatta huomioon luontokatoa

Luontokato ei ole saanut yhtä paljon huomiota kuin ilmastonmuutos.

Ainakin keskustelu luontokadosta tulee jälkijunassa. Olemme nyt siinä kohdassa, jossa ilmastokeskustelussa oltiin 1990-luvulla. Tämä voi johtua siitä, että mittaaminen on hankalampaa kuin ilmastopuolella, jossa mitataan hiilidioksidia.

Toisaalta ilmastonmuutos ja luontokato kulkevat käsi kädessä. Ilmastonmuutosta ei voida pysäyttää ottamatta huomioon luontokatoa. Samalla ilmastonmuutos on iso tekijä luonnon monimuotoisuuden köyhtymisessä.

Luontokato voidaan pysäyttää.

Jos ei ole toivoa, ei käteen jää paljon mitään. On pakko uskoa siihen, että on mahdollista muuttaa suunta. Luontokadon pysäyttäminen vaatii rahaa, mutta jos emme nyt toimi, se tulee vaatimaan vielä enemmän rahaa.

Yksi tärkeä keino on se, että suojelemme elinympäristöjä EU:n tavoitteiden mukaisesti. Lainsäädäntömme on oltava sellaista, että mitä tahansa toimintaa ei voi harjoittaa missä vaan. Toinen keino on se, että luontohaittojen aiheuttamisesta maksetaan. Eli tuotteiden hinnoissa olisi mukana luontohaittojen kustannukset.

Kuka?

Paloma Hannonen

Ammatti: Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö

Tausta: Biologian maisteri. Tehnyt kandidaatin tutkinnon University College Dublinissa ja maisterin tutkinnon Jyväskylän yliopistossa.

Työskennellyt: Ympäristöministeriössä erityisavustajana ja Jyväskylän yliopistossa tutkimusassistenttina.

Harrastukset: Akrobatia, maastopyöräily ja muu luonnossa liikkuminen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!