• 27.6.2024

    Maailman ääniä -podcastin kesäjakso tutustuttaa meidät Palermon turismiin – Jääkö kaupungin omaleimainen kulttuuri cocktailien ja friteeratun katuruuan jalkoihin?

    Turismi on yleistymässä Palermossa. Turisteja paikalle houkuttelevat esimerkiksi katuruoka ja kulttuuri. Paikalliset suhtautuvat matkailijoiden tuloon pääosin positiivisesti, vaikka ongelmiakin on näköpiirissä, kertoo toimittaja Mira Selander.

  • 7.6.2024

    Naisten valtakunta: merisienet toivat taloudellisen itsenäisyyden Sansibarin rannikon naisille 

    Sansibarin rannikon naisyhteisö kasvattaa maailman vanhimpia eliölajeja, jotka puhdistavat merivettä ja auttavat ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Samalla naiset vahvistavat kyliensä ruokaturvaa. 

  • 13.5.2024

    Ei vettä koiralle, hampaiden pesuun tai ruuanlaittoon – Podcastin viidennessä jaksossa kuullaan vesipulasta Sisiliassa

    Maailman ääniä -podcastin viidennessä jaksossa Mira Selander kertoo Sisilian vesipulasta. Ongelmia ei aiheuta pelkästään veden vähyys, vaan myös vanhentunut teknologia.

  • 26.4.2024

    Indonesia haluaisi kaupallistaa uhanalaisen komodovaraanin saaren – aktivisteilta jyrkkä ei ”dinoparkille”

    Viime marraskuussa aktivistit Indonesiassa ja Saksassa keräsivät yli 100 000 allekirjoitusta vetoomukseen ” EI ”Jurassic Park” -puistoa komodonvaraaneille”.

  • 23.4.2024

    Kaiken maailman hommia -sarjakuvassa ollaan loman tarpeessa

    Maailman Kuvalehden ilmastonumeron sarjakuvassa kamppaillaan maailmantuskan kanssa: ja hypätään lentokoneeseen.

  • 22.4.2024

    Persianlahdella päästellään – Qatarin kasvihuonekaasupäästöt ovat liki kymmenkertaiset globaaliin keskiarvoon verrattuna

    Qatar on ykkössijalla henkeä kohden lasketussa energiankulutuksessa. Myös muut Persianlahden maat ovat lähellä listan kärkeä.

  • 16.4.2024

    ”Toivon ylläpitäminen on tärkeää – kunhan se yhdistyy tekoihin eikä tyytymiseen”

    Jos uskomme, että paskaksi ja palamaan, ei tässä enää mitään voi tehdä, niin eipä tässä sitten mitään tehdäkään, kirjoittaa Julia Thurén. Thurén perusti pienten lasten vanhemmille keskusteluryhmän, jossa puhutaan ilmastokriisistä. Hän avaa esseessään ryhmän oivalluksia vanhemmuudesta ilmastokriisin aikakaudella.

  • 15.4.2024

    Jääpeite hupenee ja nuortuu: ”Vanha jää mahdollistaa esimerkiksi jääkarhujen elinolot”

    Pohjoisnavan kesän jälkeinen jääpeite hupenee 12,2 prosenttia vuosikymmenessä, eikä muodostunut jää selviä montaa vuotta. Jääpeitteen laajuudella ja iällä on merkitystä, miksi?

  • 12.4.2024

    Ilmastokriisi sairastuttaa Bangladeshissa

    Ilmastokriisi lisää kymmenien miljoonien ihmisten syöpäriskiä Bangladeshissa. Tämä johtuu siitä, että ilmaston lämpenemisen aiheuttama merenpinnan nousu sekä lisääntyneet tulvat ja äärimmäiset sääolosuhteet kiihdyttävät arseenin vapautumista maan juomaveteen.

  • 11.4.2024

    Cashew on yhä suositumpi ravintokasvi, mutta ilmastonmuutos vaarantaa sen kasvuolosuhteet – ”Meille afrikkalaisille ilmastonmuutos on todellisuutta jo nyt”

    Runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja sisältävälle cashew'lle riittää kysyntää ympäri maailmaa, mutta vääriin aikoihin tulevat sateet vaikeuttavat sen viljelyä. Kävimme tutustumassa tansanialaisen perheen viljelyksiin.