Artikkelikuva
Ilmastonmuutos on jo vaikuttanut bangladeshilaisten terveyteen. Viime vuonna maassa kuoli ennätysmäärä ihmisiä hyttysten levittämään dengueen.

Ilmastokriisi sairastuttaa Bangladeshissa

Ilmastokriisi lisää kymmenien miljoonien ihmisten syöpäriskiä Bangladeshissa. Tämä johtuu siitä, että ilmaston lämpenemisen aiheuttama merenpinnan nousu sekä lisääntyneet tulvat ja äärimmäiset sääolosuhteet kiihdyttävät arseenin vapautumista maan juomaveteen.

Ilmastokriisi lisää kymmenien miljoonien ihmisten syöpäriskiä Bangladeshissa, uutisoi brittilehti Guardian. Tämä johtuu siitä, että ilmaston lämpenemisen aiheuttama merenpinnan nousu sekä lisääntyneet tulvat ja äärimmäiset sääolosuhteet kiihdyttävät arseenin vapautumista maan juomaveteen, arvioivat tutkijat.

Arseenia esiintyy luonnostaan Bangladeshissa. Sitä on esimerkiksi maan jokien Ganges, Brahmaputra, Meghna ja Mekong maa-aineessa. Juomaveteen arseeni päätyy esimerkiksi joen tulviessa.

Arseenipitoisen veden juominen voi johtaa arseenimyrkytykseen, mikä lisää syöpäriskiä.

Ilmastonmuutos on jo vaikuttanut bangladeshilaisten terveyteen. Viime vuonna maassa kuoli ennätysmäärä ihmisiä hyttysten levittämään dengueen, kertoo niin ikään Guardian. Dengue lisääntyi runsaiden rankkasateiden ja korkean lämpötilan seurauksena.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!