• 23.4.2024

    Kaiken maailman hommia -sarjakuvassa ollaan loman tarpeessa

    Maailman Kuvalehden ilmastonumeron sarjakuvassa kamppaillaan maailmantuskan kanssa: ja hypätään lentokoneeseen.

  • 22.4.2024

    Persianlahdella päästellään – Qatarin kasvihuonekaasupäästöt ovat liki kymmenkertaiset globaaliin keskiarvoon verrattuna

    Qatar on ykkössijalla henkeä kohden lasketussa energiankulutuksessa. Myös muut Persianlahden maat ovat lähellä listan kärkeä.

  • 16.4.2024

    ”Toivon ylläpitäminen on tärkeää – kunhan se yhdistyy tekoihin eikä tyytymiseen”

    Jos uskomme, että paskaksi ja palamaan, ei tässä enää mitään voi tehdä, niin eipä tässä sitten mitään tehdäkään, kirjoittaa Julia Thurén. Thurén perusti pienten lasten vanhemmille keskusteluryhmän, jossa puhutaan ilmastokriisistä. Hän avaa esseessään ryhmän oivalluksia vanhemmuudesta ilmastokriisin aikakaudella.

  • 15.4.2024

    Jääpeite hupenee ja nuortuu: ”Vanha jää mahdollistaa esimerkiksi jääkarhujen elinolot”

    Pohjoisnavan kesän jälkeinen jääpeite hupenee 12,2 prosenttia vuosikymmenessä, eikä muodostunut jää selviä montaa vuotta. Jääpeitteen laajuudella ja iällä on merkitystä, miksi?

  • 12.4.2024

    Ilmastokriisi sairastuttaa Bangladeshissa

    Ilmastokriisi lisää kymmenien miljoonien ihmisten syöpäriskiä Bangladeshissa. Tämä johtuu siitä, että ilmaston lämpenemisen aiheuttama merenpinnan nousu sekä lisääntyneet tulvat ja äärimmäiset sääolosuhteet kiihdyttävät arseenin vapautumista maan juomaveteen.

  • 8.4.2024

    Ratkaiseeko teknologia ilmastonmuutoksen? – ”Uskomus kertoo lähinnä toiveesta, että voisimme jatkaa nykyistä elämäntapaamme”

    Hiilidioksidin talteenotto ilmasta, sateen luominen keinotekoisesti ja vihreän energian ratkaisut. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja sen vaikutuksiin sopeutumiseksi on kehitteillä monenlaisia teknologioita. Voiko teknologia pysäyttää ilmastonmuutoksen? Asiantuntijat vastaavat.

  • 21.3.2024

    Tutkija Chiara Scissan mukaan luonnonkatastrofeja pakeneville pitäisi myöntää turvapaikka – ”EU:n uusi maahanmuuttosopimus on valtava menetetty tilaisuus” 

    Maailmalta löytyy useita esimerkkejä tilanteista, joissa ilmasto- ympäristökriisit ovat pakottaneet ihmisiä pakenemaan kotiseuduiltaan. Turvapaikkalainsäädännön tutkija Scissa haluaa muistuttaa pakolaisuuden syiden moninaisuudesta.

  • 20.3.2024

    Moderni yhteiskunta esittää, että kaikkeen voi ostaa ratkaisun, mutta poikkeusoloissa olemme riippuvaisia toisistamme – ”Kaverit ovat hyvä kotivara”

    Katastrofielokuvissa panikoidaan ja taistellaan resursseista, mutta oikea elämä osoittaa, että ihmiset auttavat toisiaan. Ainakin he auttavat läheisiään ja ystäviään, kirjoittaa Riikka Suominen kolumnissaan.

  • 6.3.2024

    Kalastajien elämä murroksessa: ”Vain ihme pelastaa heidät tässä särkyneessä maailmassa”

    Virtaukset muuttuvat arvaamattomasti, vesi on oudon lämmintä. Meri on käymässä sen tunteneille vieraaksi. Merestä elantonsa saavien ihmisten nyt havaitsema kriisi tulee koskettamaan koko rannikkovaltioiden väestöä eli noin 500 miljoonaa ihmistä. Kuvareportaasi Tunisiasta, Ghanasta ja Italiasta.