Artikkelikuva
Suurin osa uhanalaisista komodovaraaneistä elää Komodo National Parkissa Indonesiassa, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde.

Indonesia haluaisi kaupallistaa uhanalaisen komodovaraanin saaren – aktivisteilta jyrkkä ei ”dinoparkille”

Viime marraskuussa aktivistit Indonesiassa ja Saksassa keräsivät yli 100 000 allekirjoitusta vetoomukseen ” EI ”Jurassic Park” -puistoa komodonvaraaneille”.

Viimeinen dinosaurus. Niin voisi kuvailla komodonvaraaneja, maailman suurimpia liskoja, jotka asuvat luonnonvaraisena muutamalla Indonesian saarella.

Komodonvaraanit luetaan uhanalaisiin lajeihin. Luonnossa niitä elää arviolta 3 400. Suurin osa eläimistä elää Komodo -saarella. Niitä pääsee katsomaan Komodo National Parkissa, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde.

Indonesian hallitus on etsinyt tapoja tehdä maasta turisteille houkuttavampi. Yksi suunnitelmista on tehdä Komodo-saaresta kaupallinen turistinähtävyys. ”Jurassic parkiksi” kutsuttu hanke herätti kohun lokakuussa 2020. Silloin Indonesian sosiaalisessa mediassa jaettiin kuva, jossa komodonvaraani tallustaa autojen myllertämällä maalla, uutisoi BBC.

Kuva herätti huolen siitä, miten hanke vaikuttaa komodovaraaniin. Somekansan lisäksi huolestui myös UNESCO, uutisoi Business Insider 2021. Maan viranomaiset vastasivat kritiikkiin, ettei hanke uhkaa eläintä ja se toteutettaisiin.

Ympäristöjärjestö Rainforest Rescue kertoo sivuillaan, että aktivistit jatkavat työtä Jurrassic park -projektin pysäyttämiseksi. Viime marraskuussa aktivistit Indonesiassa ja Saksassa keräsivät yli 100 000 allekirjoitusta vetoomukseen ” EI ”Jurassic Park” -puistoa komodonvaraaneille”.

Vaikka komodonvaraanit saisivat elää rauhassa sopivassa ympäristössä, niitä uhkaa ilmastonmuutos, kertoo muun muassa brittilehti Independent. Meren pinnan nousu hukuttaa alleen saaria, eläimen luonnollista elintilaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!