Artikkelikuva
Tammikuussa ilmoitettiin, että Perun Yanachaga-Chemillén kansallispuistossa sijaitsevalta vuorelta oli löydetty uusi orkidealaji "Brachionidium montieliae L. Valenz". Viimeisen kolmen vuoden aikana on nimetty 8 600 kasvilajia ja 10 200 sienilaji, Kewin raportti kertoo.,

Monet sieni- ja kasvilajit saattavat kuolla sukupuuttoon ennen kuin niitä on ehditty edes nimetä

Brittiläisen kasvitieiteellisen tutkimuslaitoksen raportin mukaan tieteen tuntemista kasveista 45 prosenttia ja sienistä 50 prosenttia uhkaa kuolla sukupuuttoon.

Viime vuoden loppupuolella julkaistu Maailman kasvien ja sienten tila -raportti osoittaa, että monet sieni- ja kasvilajit saattavat kuolla sukupuuttoon ennen kuin niitä on ehditty edes nimetä. 

Brittiläisen kasvitieteellisen tutkimus- ja opetuslaitoksen Royal Botanic Gardens Kewin julkaisemassa raportissa tarkasteltiin kasvien ja sienten monimuotoisuutta ja niiden kohtaamia uhkia. Raportin mukaan tieteen tuntemista kasveista 45 prosenttia ja sienistä 50 prosenttia uhkaa kuolla sukupuuttoon. Tosin vain 0,4 prosenttia tunnetuista sienilajeista elinvoimaisuus on arvioitu. 

Kasvilajeja tunnetaan noin 400 000. Raportissa arvioidaan, että lajeja voisi löytyä ainakin 50 000 lisää. Sienilajeja taas uskotaan olevan 2,5 miljoonaa. Niistä on nimetty vain 155 000. Tuhansien sieni- ja kasvilajien uskotaan kuolevan sukupuuttoon ennen kuin ne löydetään. Kasveista arvioidaan katoavan ennen nimeämistä lähemmäs 80 prosenttia. 

Raportissa tunnistettiin myös 32 kasvimonimuotoisuuden aukkoa eli aluetta, jonka kasvillisuudesta on vielä vähän tietoa. Tällaisia ovat esimerkiksi Kolumbia ja Uusi-Guinea. 

Sieniin ja kasveihin kohdistuvat uhat ovat pääosin samoja, raportti kertoo. Suurin uhka on muutokset maankäytössä, esimerkiksi maan muovaaminen metsätalouteen, maatalouteen tai rakentamiseen sopivaksi. 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!