• 5.6.2024

  Politiikalla pelastettiin sademetsää Brasiliassa ja Kolumbiassa – Maailmanlaajuisesti metsää katosi viime vuonna aikaisempaa enemmän

  Brasiliassa ja Kolumbiassa katosi viime vuonna vähemmän sademetsää kuin edellisvuonna, selviää tutkimuksesta. Sademetsien kokonaistilannetta vesittivät metsäpalot ja kiihtyvä puiden kaataminen Boliviassa, Laosissa ja Nicaraguassa.

 • 27.10.2022

  Huumeiden vastainen sota vai humaani päihdepolitiikka – kumpi toimii paremmin kokaiinin tuottajamaissa?

  Lailliset markkinat sekä yhteisöjen harjoittama kaupan ja viljelyn itsevalvonta voivat tehdä kokalehdestä kartelleille kallista ja vaikeasti saatavaa, kirjoittaa Olli Kaukonen Lindholm AntroBlogin uutiskommentissa.

 • 29.11.2021

  Andien solidaarinen talous haastaa kapitalismin logiikan: ”Eriarvoisessa yhteiskunnassa kukaan ei voi aidosti hyvin”

  Ecoferia on luomutuottajien yhteisö, jonka jäsenet ovat keskenään kuin perhettä. Pääoman kerryttäminen ei yhteisöä kiinnosta, vaan keskeistä on jakaminen – hyvä elämä.

 • 20.9.2019

  Vastarinnan historia vapaapainiringissä

  Räikeää etnistä sortoa kokeneet cholitat ovat nyt astuneet yhteiskuntaan – ja osa heistä vapaapainirinkiin.

 • 27.6.2019

  Haaveissa hitunen vapaata

  Suomalaisille palkallinen loma on itsestäänselvyys, mutta moni ihminen tekee töitä ympäri vuoden auringonnoususta iltahämärään. Tässä jutussa viisi ihmistä eri puolilta maailmaa kertoo suhteestaan lomaan, työhön ja unelmiinsa.

 • 18.4.2019

  Haluaisitko löytää kadonneen muinaiskaupungin? Näin inkatutkija Martti Pärssinen sen tekee

  Maailman johtaviin inkatutkijoihin kuuluva Martti Pärssinen on tehnyt Etelä-Amerikassa huimia löytöjä yhdistämällä arkeologiaa, historiantutkimusta, maan pinnanmutojen tutkimusta ja kasvillisuuskartoitusta.

 • 5.11.2018

  Rosmariiniteetä mahakatarriin, aloe veraa jalkasieneen – Boliviassa alkuperäiskansojen perinteet ovat osa terveydenhuoltoa

  Kansanparantajien laillistettu asema Boliviassa on presidentti Evo Moralesin uudistuksellisen perustuslain ansiota. Morales haluaa osoittaa kunnioittavansa alkuperäiskansoja, mutta käytännössä kansanperinteen huomioiva politiikka on osoittaunut sanahelinäksi.

 • 24.8.2018

  "Kolumbiassa kaverit ehdottivat vinojen hampaiden oikomista ja rintojen suurennusta"

  Latinalaisessa Amerikassa yksin pyöräilevä Sissi Korhonen halusi kokea, millaista on olla nainen machokulttuurissa. Kauneusleikkausten arkipäväisyys ja katuhuutelu tulivat tutuksi. "Onneksi on myös naisia, jotka taistelevat epätasa-arvoa vastaan."

 • 11.5.2016

  Kumouksen lapsi

  Jussi Oroza tekee elokuvaa Bolivian muutoksesta. Vallankumous on hänelle jo toinen: lapsuudenkodissa majoitettiin Che Guevaran sissejä.

 • 2.6.2015

  Bolivia halua rannikkomaaksi

  Vaatimusta koskevat kuulemiset aloitettiin Haagin kasainvälisessä tuomioistuimessa toukokuussa.