Artikkelikuva

Levy niille, joilla rytmi tarttuu jalkoihin – kanadalaisranskalaisen La Bottine Sourianten energinen meininki puree

Yhtyeen uusi albumi hehkuu puhdasta musiikillista ilonpitoa ja mahtavaa groovea, musiikkitoimittaja Mika Kauhanen kirjoittaa.

Oletko niitä, joilla rytmi tarttuu jalkoihin? Kanadanranskalainen juurimusiikki voi yllyttää oireita ratkaisevasti, sillä Québecin folkkarit ovat kehittäneet kenkien naputtelusta poljennon vailla vertaa. Ja mitä kaikkea sen päälle voikaan rakentaa!

Lajinsa maineikkain kokoonpano La Bottine Souriante perustettiin 1976. Muusikot ja sukupolvet ovat vaihtuneet, mutta museoinnilta on vältytty; energinen ja ekstrovertti meininki pitää pintansa.

Nyt yhtyeeltä on ilmestynyt uusi albumi 12 vuoden levytystauon jälkeen. Se lähtee liikkeelle laulajan rennolla Tralala-rallatuksella, ja pian mukaan tempautuu koko orkesteri, mukaan lukien bändin siivet: lennokkaita riffejä puhaltava torvisektio.

Instrumentaalivedoissa kuullaan maukkaita vaikutteita kelttimusiikista, bluegrassista, jazzista – kaikesta, mikä svengaa.

Domino! hehkuu puhdasta musiikillista ilonpitoa ja mahtavaa groovea. Suurin osa raidoista on laulukappaleita. Niissä kanadanranskalaisuus nousee parhaiten esiin jo kielenkin vuoksi, solisti laulaa eteen ja bändi vastaa kuorona. Instrumentaalivedoissa kuullaan maukkaita vaikutteita kelttimusiikista, bluegrassista, jazzista – kaikesta, mikä svengaa. Iloisesti yllättäviä aksentteja ja värikkäitä harmonioita voi etsiä vaikka vitosraidalta Santiago.

Kotimaassaan La Bottine Souriante on myynyt vuosikymmenten mittaan kolme platinalevyä ja neljä kultalevyä. Se on harvinainen saavutus perinteestä ammentavalle yhtyeelle. On kiinnostavaa seurata, kuinka tarina jatkuu Domino!-albumin ja sitä seuraavan kiertueen myötä.

La Bottine Souriante: Domino! (Studio B-12)

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!