• 26.8.2024

    Kaipuu kulta-aikaan – Nostalgiamusiikki muistuttaa meitä siitä, että kaikki on muuttunut ja mikään ei ole muuttunut

    Miksi vanhoja hyviä aikoja haikaileva historiallinen tarina pulskistaa suosituimmat maailmanmusiikin ilmiöt niin mahtaviksi? Musiikkinostalgiassa kyse on sosiaalisesta tilauksesta. Haluamme ja tarvitsemme nostalgiaesiintyjiä, kirjoittaa Mika Kauhanen esseessään.

  • 11.5.2024

    ”Väsyneiden mutta väsymättömien naisten yhteinen rintama” – tunisialaistaustaisen Emelin levy on sataprosenttisesti naisten käsialaa 

    Maailma kylässä -festivaalille saapuvan Emelin musikki yhdistelee arabialaisia perinteitä, länsimaisia vaikutteita sekä elektronista ja klassista tyyliä.

  • 30.4.2024

    Levy niille, joilla rytmi tarttuu jalkoihin – kanadalaisranskalaisen La Bottine Sourianten energinen meininki puree

    Yhtyeen uusi albumi hehkuu puhdasta musiikillista ilonpitoa ja mahtavaa groovea, musiikkitoimittaja Mika Kauhanen kirjoittaa.

  • 15.2.2024

    Levyarvio: Karismaa, kantria, boogieta ja psykedeliaa – sekä lääkettä sille, joka kaipaa J. Karjalainen ja Mustat lasit -tunnelmia

    Pekko Käpin karismaattinen läsnäolo tekee K:H:H:L-yhtyeestä ainutlaatuisen.

  • 5.10.2023

    Sananvapauden ja tasa-arvon asialla – Surffaavat sähkökitarat kehottavat kapinaan uudella levyllä

    Voisiko Bryssel nousta Pariisin ja Lontoon rinnalle Euroopan johtavien etnokeskusten joukkoon? Kaupungissa kuhisee uutta juurimusiikkia varsinkin Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän suunnilta.

  • 9.8.2023

    Mitä jos aikamme kansanmusiikkia ovatkin Paleface, Kielo Kärkkäinen, Jarkko Martikainen, Suvi Teräsniska ja Arttu Wiskari? 

    Kansa ei ole milloinkaan omistanut kansanmusiikkia, jos kansalla tarkoitetaan kansallisvaltiota, tiettyä etnisyyttä tai kieliryhmää. Kansanmusiikin tyylit, sävelmät ja tekijät ovat aina menneet heittämällä yli rajojen, musiikkitoimittaja Mika Kauhanen kirjoittaa.

  • 29.5.2023

    Afroreiviä, tummia tunnelmia ja salaista musiikkia – Levyarviossa Toya Delazy, Balaklava Blues ja Liraz

    Helsingin Suvilahteen muuttanut Maailma kylässä -festivaali tarjosi 27.–28.5 kattauksen musiikkia maailmalta. Jäitkö miettimään festarin jälkeen millaista musiikkia esiintyjien albumeilta löytyy? Levyarviossa tarkastellaan kolmen Maailma kylässä -esiintyjän musiikkia.

  • 27.4.2023

    Ornamentteja ja haitaritaikureita – Taraf Syriana yhdistää Lähi-idän sävelkielen Itä-Euroopan romanimusiikkiin

    Miltä kuulostaa salamannopeasti kuvioiva ikivanha sitrasoitin kanun tai kylän tummassa illassa kipinää iskevät harmonikan palkeet? Ne molemmat voi kuulla Taraf Syrianan esikoisalbumilla.

  • 12.12.2022

    Syyrialainen säveltaiteilija Maya Youssef pohtii albumillaan kotia ja kannustaa haaveiluun: Millaista kotia sinä toivoisit?

    Mikä on koti? Kodin voi käsittää kirjaimellisesti, emotionaalisesti tai spirituaalisesti. Sen pitäisi olla paikka rauhalle, lohdulle ja toipumiselle. Näistä perusteista lähtee Maya Youssefin Finding home -albumi.

  • 7.9.2022

    Hurjia maalaisrytmejä ja lassojen viuhtuntaa – Kolumbialainen Cimarrón ei lainaa pelkästään vanhaa

    Karjapaimenten lauluperinteeseen perustuvaa joropo llanero -tyyliä edustavan Cimarrónin uusi levy vie perinnettä uuteen uomaan.