Artikkelikuva
Gaïsha: Ana Aïcha (Zephyrus)

Sananvapauden ja tasa-arvon asialla – Surffaavat sähkökitarat kehottavat kapinaan uudella levyllä

Voisiko Bryssel nousta Pariisin ja Lontoon rinnalle Euroopan johtavien etnokeskusten joukkoon? Kaupungissa kuhisee uutta juurimusiikkia varsinkin Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän suunnilta.

 Bryssel ei ole enää ainoastaan Natacha Atlasin synnyinpaikka, vaan kiinnostavaa musiikkia versoo siellä kukoistavana kimppuna – viime vuosien menestyksinä esimerkiksi Emre Gültekin, Vardan Hovanissian, Karim Baggili, Myrddin, Sofyann Ben Youssef (Ammar 808) sekä kollektiivit Jola ja Refugees for Refugees. 
 
Uusimpana World Music Chart Europen ykkössijan valloitti brysseliläinen bändi Gaïsha. Seitsenhenkinen pumppu hellii psykedeelistä etnosoundia funkilla otteella. Taidokkaasti se sommittelee perinteen, retron ja modernin ääniraidaksi monikulttuuriselle suurkaupungille. Altin Günin ja Gaye Su Akyolin ystävät takuulla tykkäävät Gaïshasta. 

 Tasa-arvo ja sananvapaus voittavat sanoituksissa. Analogisyntikat pulputtavat ja sähkökitarat surffaavat, kun marokkolaistaustainen vokalisti Aïcha Haskal kehottaa kauniiseen kapinaan albumin nimikappaleessa Ana Aïcha.