Pandan kakka inspiroi biopolttoainetta

Pandan uloste saattaa olla ratkaiseva biopolttoaineteollisuudelle.

Belgia. Tutkijat analysoivat pandan ulosteita uuden biopolttoaineen kehittämistä varten, kertoo Reuters.

Kuusivuotias jättiläispanda Xing Hui ja sen naaraspuolinen partneri Hao Hao paistattelivat päivää ja pureskelivat päivän ensimmäisiä bambunoksiaan samalla, kun ryhmä tutkijoita keräsi niiden ulosteita Pairi Daizan eläintarhassa Belgiassa.

Jättiläispandat ovat geneettisesti lihansyöjiä, mutta ne ovat sopeutuneet syömään lähes yksinomaan bambua, joka on vaikeasti sulavaa ainetta. Päivässä pandat syövät kymmenen kiloa bambua. Gentin yliopiston tutkijoita kiinnostavat pandan suoliston entsyymit, jotka pystyvät hajottamaan sitkeää biomassaa.

Tulosten toivotaan auttavan toisen sukupolven biopolttoaineiden kehittämisessä. Tavoitteena on löytää syötäväksi kelpaamattomia kasveja ja biomassaa polttoainekäyttöön.

Tutkimus saattaa auttaa myös pandoja, sillä sen avulla voidaan ymmärtää paremmin, miksi eläin syö vain tietynlaisia bambuja ja vain tiettyjä osia kasvista.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!