Artikkelikuva

”Väsyneiden mutta väsymättömien naisten yhteinen rintama” – tunisialaistaustaisen Emelin levy on sataprosenttisesti naisten käsialaa 

Maailma kylässä -festivaalille saapuvan Emelin musikki yhdistelee arabialaisia perinteitä, länsimaisia vaikutteita sekä elektronista ja klassista tyyliä.

”Tämä on 100-prosenttisesti naisten tekemä albumi”. Näin lausuu Emel heti albumitiedotteensa kärkeen. Päätekijä itse, laulunkirjoittajat, fiittaajat, muusikot, tuottajat, teknikot, valokuvaajat ja musiikkivideoiden ohjaajat – kaikki naisia. Tällä on tarkoituksensa: Emel haluaa luoda ”väsyneiden mutta väsymättömien naisten” yhteisen rintaman. 
 
Joan Baezia ihaileva Emel Mathlouthi ei ole ensimmäistä kertaa kokoamassa joukkoja. Hänen prostestilaulunsa Kelmti Horra kehkeytyi yhdeksi arabikevään hengennostatuslauluista. Kohottavaa ja liikkeellepanevaa musiikkia sisältää myös hänen uusi albuminsa.

Tunisiassa kasvanut ja sittemmin New Yorkiin muuttanut Emel sulauttaa soundiinsa hip hopia, trapia, reggaetonia, kaikenlaista urbaania konepoppia, sekä harmoniapuolella leveitä syntikka- ja kitaravalleja, jotka kantavat mieleenpainuvia, helposti mukana laulettavia kertosäemelodioita. Ilmeistä festivaalikamaa! 
 
Emelin laulaminen taipuu länsimaisista popsävyistä arabimelismoihin ja jopa oopperamaiseen äänenmuodostukseen. Vocoder-efektiä olisi voinut käyttää vähemmänkin. Itse pidin eniten niistä raidoista, joilla vieraili taitavia afrikkalaistaustaisia räppäreitä – naisia luonnollisesti, kuten levyn saatteessa luvattiin.  

Emel: MRA (Little Human) 

Emel su 26.5 klo 15.30-16.30 Maailma kylässä -festivaalin Musiikkilavalla Helsingin Suvilahdessa. Vapaa pääsy.

Lisätietoja: https://maailmakylassa.fi/ohjelma/emel/

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!