Artikkelikuva
Levantin ja Balkanin musiikillinen fuusio Taraf Syriana on Kanadassa asustelevien oman maansa muusikkomestareiden luoma.

Ornamentteja ja haitaritaikureita – Taraf Syriana yhdistää Lähi-idän sävelkielen Itä-Euroopan romanimusiikkiin

Miltä kuulostaa salamannopeasti kuvioiva ikivanha sitrasoitin kanun tai kylän tummassa illassa kipinää iskevät harmonikan palkeet? Ne molemmat voi kuulla Taraf Syrianan esikoisalbumilla.

Levantin ja Balkanin musiikin uusi kehto on Kanada! Kanadaan asettuneet muusikot, lähtömaidensa mestarit, ovat löytäneet yhteisen sävelen. Väkevästi soiva uutuus Taraf Syriana on samannimisen kokoonpanon ensilevy, mutta ensikertalaisia sen tekijät eivät suinkaan ole.

Syyriassa Omar Abou Afach vaikutti kansallisen orkesterin viulistina, ja Naeem Shanwar professoritason kanun-virtuoosina. Moldovassa haitaristi Sergiu Popa sai miltei taikurin maineen. Sellisti Noémy Braun rakensi uransa Sveitsissä.

Koko albumi tarjoaa ihmeellistä kuunneltavaa, mutta yksi kappale erottuu muista: Armeancan karheasti tulkitsema avauskappale Me dukhap tuke

Taraf Syrianan idea on yhdistää Lähi-idän sävelkieli Itä-Euroopan romanimusiikkiin – tai toisinpäin. Tyylit näyttäytyvät limittäin; jokaisessa kappaleessa jompikumpi astuu etualalle.

Solistivalinnat korostuvat. Kun Ayham Abou Ammar laulaa kutsunsa, ikivanha sitrasoitin kanun vastaa salamannopeasti kuvioiden. Silloin ornamenttien taika lennättää meidät myyttiseen Syyriaan. Omalla vuorollaan manele-tähti Dan Armeanca sytyttää Romaniaan lăutarin piirin, kylän tummassa illassa kipinää iskevät harmonikan palkeet.

Koko albumi tarjoaa ihmeellistä kuunneltavaa, mutta yksi kappale erottuu muista: Armeancan karheasti tulkitsema avauskappale Me dukhap tuke voisi olla vuoden svengaavin etnohitti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!