• 12.6.2023

    ”Eurooppalaiset ovat kiertäneet maailmaa pelastamassa paikallisia ongelmilta, joista moni on länsimaiden itsensä luoma”

    Humanitaarisella alalla arvostetaan kansainvälistä koulutusta, englanninkielen taitoa ja kykyä raportoida rahoittajille enemmän kuin paikallistuntemusta. Ajatusleikkinä voi pohtia miltä tuntuisi, jos sodan sattuessa Suomeen saapuisi outo avustusjärjestelmä ja satoja toimijoita, jotka puhuisivat tuntematonta kieltä, Ujuni Ahmed ja Merit Hietanen kirjoittavat.

  • 5.10.2022

    “Mayoja ei enää ole, koska he kaikki kuolivat” – Guatemalan siirtomaahistorian varjopuolet ovat maassa vaiettu tabu, jota puretaan musiikin avulla

    Sara Curruchich ja Ch’umilkaj Curruchiche Nicho ovat guatemalalaisia laulaja-lauluntekijöitä, jotka antavat kasvot maanosansa alkuperäiskansojen kohtaamalle syrjinnälle – ja naisten vahvuudelle.

  • 3.8.2022

    Kolonialismi ei jäänyt historiaan: Tiesitkö. että Euroopalla on yhä siirtomaita?

    Eurooppalaiset valtiot pitävät yhä hallussaan alueita ympäri maailmaa, joilla elää pari miljoonaa ihmistä. Miksi nuo alueet eivät ole itsenäistyneet?

  • 30.3.2022

    Viimeiset riksakuskit: Kalkutan symboliksi muodostuneet riksat katoavat modernin metropolin tieltä

    Siirtomaaisäntien 1800-luvulla Intiaan tuoma riksa on yksi Kalkutan symboleista. Nyt niistä halutaan eroon, koska kuskit kärryineen eivät sovi moderniin kaupunkikuvaan. Jäljellä oleville noin 5800 kuskille riksat ovat kuitenkin välttämätön elinkeino.

  • 3.12.2021

    Eroon valloittajien päättämistä nimistä – Kanadassa kolonialistinen nimi oli paitsi rasistinen myös seksistinen