Artikkelikuva
Laittomat karkoitukset lopetettava -mielenosoitus järjestettiin Helsingin Kansalaistorilla 4.4.2017.

”Kukaan ihminen ei ole laiton”

Turhautuneet suomalaiset kokoontuivat Helsingin keskustaan osoittamaan mieltään pakkokarkotuksia vastaan.

”Nukuitteko hyvin viime yönä?”

”Emme!”

Näin yleisöä huudatettiin tiistaina, kun kansalaiset kokoontuivat laittomina pitämiään karkotuksia vastustavaan mielenilmaukseen Helsingin Kansalaistorille.

Mielenilmaus sai sytykkeen, kun mediassa uutisoitiin laajasti maanantaina, että Suomesta lähti eilen kohti Afganistania lento, jolla kuljetetaan lukuisia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita takaisin kotimaahansa.

Paikalle Kansalaistorille tiistaina saapui sankoin joukoin ihmisiä, ja tapahtuman Facebook-ryhmässä yli 2000 oli ilmoittanut osallistuvansa mielenilmaukseen. Tapahtuman järjesti Minun Suomeni on kansainvälinen -ryhmä.

Afganistanista Suomeen vuonna 2015 saapunut Vaseksi esittäytynyt mies puhui karkotuksista koskettavasti paikalle saapuneelle yleisölle.

”Olen kovin iloinen, että olen nyt turvassa Suomessa. En nukkunut viime yönä, kun luin uutisia palautuksista. Afganistanilaiset veljet olivat mielessäni”, mies puhui lavalla liikuttuneelle yleisölle.

Tunnelma Kansalaistorilla oli sekä surullinen että raivostunut. Anna Huuskonen kertoi saapuneensa mielenosoitukseen, koska eiliset palautusuutiset tuntuivat todella pahalta.

”Ei ole oikeustajuni mukaista, että ihmisiä lähetetään paikkaan, jossa ei ole turvallista”, Huuskonen sanoo.

Huuskonen toivoisi, että Suomessa noudatettaisiin perustuslakia, eikä vaarallisiin paikkoihin tai konfliktialueille lähetettäisi ihmisiä. Hän toivoo, että mielenilmauksella on vaikutusta päättäjiin.

”On vain todella pettynyt olo meidän hallitukseemme.”

Suomi palauttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita Afganistaniin, vaikka esimerkiksi Suomen ulkoministeriö varoittaa omassa matkustustiedotteessaan Suomen kansalaisia matkustamaan maahan. Turvallisuustilanne on kriittinen tai heikko koko maassa, vaikka tilanteessa on myös alueellisia eroja, tiedotteessa kerrotaan.

Mielenilmauksessa paikan päällä oli myös poliitikkoja, muun muassa SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar. Hänellä on itsellään juuret Afganistanissa, ja siksi myös eiliset uutiset iskivät pahemman kerran.

”He ovat ihmisiä, jotka sinne koneeseen laitetaan”, Razmyar sanoi Maailman Kuvalehdelle.

Uutiset tuntuivat kansanedustajasta pahalta, samoin kuin monesta muusta paikalle saapuneesta.

”Tietoja ei ole tässä tapauksessa annettu tarpeeksi, tietojen pimitys on se isoin ongelma”, Razmyar jatkoi.

Taustalla heiluivat lukuisat kyltit, joissa luki viestejä kuten ”Shame on Finland”, häpeä Suomelle.

Iida Akkila oli yksi näistä ihmisistä, joka kannatteli kantaa ottavaa kylttiä. Häntä huolestutti sisäministeriön toiminta palautuslentoihin ja karkotuksiin liittyen.

”Kukaan ihminen ei ole ihmisenä laiton. Perheitä ei tulisi – eikä muitakaan ihmisiä – lähettää kuolemaan”, Akkila painottaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!