Bolivia halua rannikkomaaksi

Vaatimusta koskevat kuulemiset aloitettiin Haagin kasainvälisessä tuomioistuimessa toukokuussa.

Bolivia. Sisämaassa sijaitseva Bolivia haluaa itselleen palan rannikkoa. Tarkemmin sanottuna Chilen rannikkoa. Vaatimusta koskevat kuulemiset aloitettiin Haagin kasainvälisessä tuomioistuimessa toukokuussa, kirjoittaa The Economist -lehti.

Aiemmin Bolivia jatkui Tyynelle valtamerelle asti. Se menetti rannikolle ulottuvan alueensa Chilelle sodassa jo toistasataa vuotta sitten. Rauhansopimus takaa sille oikeuden pääsyyn satamaan, mutta tilanne ei tyydytä Boliviaa.

Bolivia on Etelä-Amerikan köyhin maa. Se pitää köyhyytensä syynä nimenomaan sitä, ettei sillä ole vapaata pääsyä merelle – ja siten merikuljetusten kautta tehokkaaseen kaupankäyntiin.

Tilastojen valossa Bolivian väitteissä on perää. Suurin osa maailman 45 sisämaavaltiosta on köyhiä. Niiden bruttokansantuote henkeä kohden on keskimäärin 40 prosenttia rannikkomaanaapureitaan pienempi. Yhtenä keskeisenä syynä ovat korkeat kuljetuskustannukset.

On epätodennäköistä, että Bolivian toiveet toteutuvat Haagissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!