Megacity, gigaongelmat

Vuonna 2007 yli puolet maailman kansasta asuu kaupungeissa. Liikenne ja saasteet tekevät asumisesta tukalaa.

 

Kuluvana vuonna ihmiskunnan historiassa ohitetaan merkittävä virstanpylväs. Tapahtuman kunniaksi ei vietetä juhlia, eikä sen tarkkaa hetkeäkään tiedetä, mutta pian maapallon ihmisistä yli puolet asuu urbaanissa ympäristössä.

 

Varsinaisia megakaupunkeja on syntynyt kehittyviin maihin. Yhdistyneiden kansakuntien megakaupunki-määritelmään mahtuvia, yli kahdeksan miljoonan asukkaan superkeskuksia on köyhissä maissa yhteensä 22.

Liki kymmenen miljoonan asukkaan Bangkokissa liikenne ja ilmansaasteet tekevät arjesta tukalaa.

Jättiläisistä kuitenkin suurin on Brasilian São Paulo, jossa YK:n arvioi­den mukaan asuu jopa yli 20 miljoonaa ihmistä.

São Paulossa megaluokkaa ovat myös sekä henkiset että fyysiset muurit, jotka erottavat köyhät rikkaista. Kaupungin keskellä sijaitsevia kansainvälisten yritysten pääkonttoreita ympäröivät muu­rien rajaamat, tarkoin vartioidut esikaupungit. Uloimpana, kaavoittamattoman keskustan ulkopuolella avautuvat favelojen eli slummien nimettömät kadut.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 04/2007

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!