• 30.3.2022

    Viimeiset riksakuskit: Kalkutan symboliksi muodostuneet riksat katoavat modernin metropolin tieltä

    Siirtomaaisäntien 1800-luvulla Intiaan tuoma riksa on yksi Kalkutan symboleista. Nyt niistä halutaan eroon, koska kuskit kärryineen eivät sovi moderniin kaupunkikuvaan. Jäljellä oleville noin 5800 kuskille riksat ovat kuitenkin välttämätön elinkeino.

  • 30.3.2022

    Minibussista superstarojen musiikkivideolle

    Tansaniassa voi päätyä sattumalta täpötäydestä minibussista supertähtien musiikkivideolle. "Megafonista kuului swahilinkielinen käsky. Edessämme olevat supertähdet lähtivät kävelemään katua pitkin ja seurasin heidän esimerkkiään."

  • 30.3.2022

    Nigeriassa naimattomien naisten on hankala saada ehkäisyä – siviilisäätyä kysytään vastoin ohjeistuksia

    Naimattomat naiset ovat törmänneet ongelmiin ehkäisyn saamisessa Nigeriassa. Lähes puolet väestö- ja terveystutkimukseen vastanneista naimattomista naisista oli kokenut ongelmia ehkäisyn saamisessa.

  • 28.3.2022

    Kuubassa naisten yrittäjäuraa haittaa sukupuoli: ”Kuuban perustuslaki puhuu miehen äänellä”

    Yhdysvaltojen kauppasaarron kuristama Kuuba on avannut talouttaan nostaakseen työn alhaista tuottavuutta. Muun muassa yksityisen liiketoiminnan sallivien lupien määrää on lisätty. Yrittäjämaailma ei kuitenkaan ole auennut naisille yhtä nopeasti kuin miehille.

  • 23.3.2022

    Hakaristiä tutkinut professori Teivo Teivainen ei kannata hakaristikieltoa – Kansallisilla symboleilla on viestitty rajanvedosta Suomen ja Venäjän välillä

    Kansallisia symboleja tutkimalla voi avautua uudenlaisia näkökulmia historiaan, kulttuuriin ja suomalaisuuteen, sanoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Teivainen tutkii hakaristin käytön historiaa Suomessa ja työstää aiheesta kirjaa.

  • 23.3.2022

    Suuri tuntuu suurelta: Afroperulaisen musiikin taitajan Susana Bacan uutuus hemmottelee ilman diivan elkeitä

    Kansainvälistä menestystä saavuttaneen perulaisen Susana Bacan uusi albumi esittelee tyylitajuisen artistin. Baca laulaa lähelle, kertoo hillitysti ja lempeästi.

  • 21.3.2022

    Tuontituotekin kasvattaa energiajalanjälkeä

    Tuontituotekin kasvattaa energiajalanjälkeä, kun jälki lasketaan kulutusperustaisen, kauppatasoitetun, energiankulutuksen mukaan. Suomen kulutusperustainen energiajalanjälki henkeä kohden on maailman kärkeä.

  • 15.3.2022

    Miten itsenäisyyttä juhlitaan Tansaniassa, Ecuadorissa ja Suomessa? – ”En kuuden vuoden jälkeenkään tiedä, miten suomalaiset viettävät itsenäisyyspäivää”

    Kysyimme Karimilta, Ghynwineltä ja Tamialta, miten itsenäisyyttä juhlitaan heidän kotimaissaan. Näkyykö kansallisylpeys ihmisissä?

  • 15.3.2022

    Vihersilta pelastaa eläimen liikennekuolemalta

    Virhersillat, ekoduktit, voivat olla siltoja, tunneleita tai jopa köysiratoja. Vihersillat auttavat eläimen tien yli ja suojelevat sitä liikenteeltä ja pedoilta.

  • 9.3.2022

    Lappu kaulaan ja sotalapseksi Ruotsiin: ”Valokuvat, postikortit ja kirjeet auttavat muistamaan”

    Suomesta lähetettiin talvi- ja jatkosodan aikana 72 000 lasta turvaan Ruotsiin. Kaulaan matkan alussa ripustettu lappu on yksi esineistä, joka muistuttaa vuosista Ruotsissa.