Artikkelikuva

Vihersilta pelastaa eläimen liikennekuolemalta

Virhersillat, ekoduktit, voivat olla siltoja, tunneleita tai jopa köysiratoja. Vihersillat auttavat eläimen tien yli ja suojelevat sitä liikenteeltä ja pedoilta.

Vihersillat, ekoduktit, auttavat eläimiä pysymään hengissä ihmisten rakentamassa ympäristössä. Teitä ja rautateitä alittavia tunneleita ja ylittäviä siltoja on rakennettu pelastamaan eläimiä liikennekuolemalta, aina ravuista karhuihin.

Intiaa halkova 4112 kilometrin mittainen valtatie 44 lohkoo myös Penchin tiikerireservaatin. Moottoritien jakamia alueita yhdistämään on rakennettu yhdeksän alikulkuväylää.

Vuonna 2019 kerätyn valokuvadatan mukaan alikulkuja käyttivät tiikereiden ohella esimerkiksi villikoirat, huulikarhut, sivettikissat ja leopardit. Yhteensä lajeja havaittiin 18.

Bhutanissa alikulkuja on tehty elefanteille, joita maan metsissä elää kaikkiaan noin 700. Vuosina 2015–2017 tien alittavien käytävien lähellä havaittiin laskennoissa 70 norsulaumaa, joista valtaosa käytti hyväkseen niille suunniteltua reittiä.

Harvinaisempi, mutta tarpeellinen keino auttaa eläimiä tien yli löytyy Costa Ricasta, jossa teiden yli risteilee köysiratoja.

Alikulkureitit ja sillat ovat tyypillisiä tapoja järjestää ekodukti.

Harvinaisempi, mutta tarpeellinen keino auttaa eläimiä tien yli löytyy Costa Ricasta, jossa teiden yli risteilee köysiratoja. Kirkkaan siniset polypropeeniköydet tarjoavat laiskiaisille, apinoille ja muille viidakon eläimille keinon ylittää vilkasliikenteinen tie ilman vaaraa sähköjohtoihin kärventymisestä, auton alle jäämisestä tai kulkukoirien hampaisiin joutumisesta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!