Artikkelikuva
Susana Baca: Palabras urgentes, Real World Records

Suuri tuntuu suurelta: Afroperulaisen musiikin taitajan Susana Bacan uutuus hemmottelee ilman diivan elkeitä

Kansainvälistä menestystä saavuttaneen perulaisen Susana Bacan uusi albumi esittelee tyylitajuisen artistin. Baca laulaa lähelle, kertoo hillitysti ja lempeästi.

Kuuban, Brasilian ja Argentiinan musiikki on maailmankuulua. Perun ei niinkään, vaikka sekin on suuri Latinalaisen Amerikan maa, vieläpä mahtavan inkavaltion perillinen. Ketšuat-alkuperäiskansasta polveutuukin suuri osa väestöstä.

Afrikkalaisperäisen kulttuurin asema ei Perussa ole niin vahva kuin monissa muissa lattarimaissa. Siksi Susana Bacan työ afroperulaisen musiikin tutkijana, Instituto Negrocontinuon perustajana ja tietenkin kansainvälistä menestystä saavuttaneena laulajana on ollut vaikuttavaa.

Välillä laululle pitää seuraa vain rytmiä merkkaava lyömäsoittaja, sointuja näppäilevä kitaristi tai melodiaa koristeleva viulisti.

77-vuotiaan Bacan uusi albumi esittelee hienostuneen ja tyylitajuisen artistin. Ei diivan elkeitä tai ylitsepursuavia paisutuksia, ei itsetarkoituksellista dramatiikkaa. Baca laulaa lähelle, kertoo hillitysti ja lempeästi.

Välillä laululle pitää seuraa vain rytmiä merkkaava lyömäsoittaja, sointuja näppäilevä kitaristi tai melodiaa koristeleva viulisti. Mutta juuri oikeissa kohdissa yllättääkin paksu torvisektio tai ponteva salsakuoro. Suuri tuntuu suurelta, kun sitä säästellään.

Leppoisa svengi ja musiikillinen hemmottelu tuntuu hyvältä. Bacan uutuus kestää kuuntelua.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!