Artikkelikuva
Alessandra Korap Mundurukun johdolla Munduruku-yhteisö sai pitää maansa, jonne suunniteltiin kaivostoimintaa.

Goldman-ympäristöpalkinto kaivoshankkeen alas lobanneelle aktivistille – palkittujen joukossa ensi kertaa myös suomalainen

"Vihreäksi Nobeliksi" toisinaan kutsuttu ympäristöpalkinto jaettiin vuonna 2023 jo 34. kertaa.

Kaivosjätti Anglo American oli kiinnostunut kaivostoiminnan perustamisesta Brasilian alkuperäiskansoihin kuuluvan Munduruku-yhteisön maille. Suunnitteilla oli 27 tutkimushanketta ja sitten louhinta alueella.

Mundurukut eivät tätä hyväksyneet. Yhteisön johtaja Alessandra Korap Munduruku alkoi kampanjoida äänekkäästi suunnitelmaa vastaan – ja onnistui. Anglo American peruutti hankkeet.

Tästä hyvästä Alessandra Korap Munduruku palkittiin arvostetulla Goldman-ympäristöpalkintolla.

Goldman-ympäristöpalkinto jaettiin huhtikuun lopussa kuudelle eri maailman alueita edustavalle ruohonjuuritason aktivistille, jotka kaikki ovat tehneet poikkeuksellisia tekoja ympäristön eteen eri puolilla maailmaa.

Goldman-palkintoa on toisinaan kutsuttu myös ”vihreäksi Nobeliksi”, ja se jaettiin tänä vuonna 34. kertaa. Palkinnon rahallinen arvo on 200 000 dollaria.

Tänä vuonna palkinnon sai Euroopasta Tero Mustonen, joka johti Suomessa sijaitsevien 62 entisen teollisen turvekaivos- ja metsäteollisuusalueen ennallistamista, eli ihmisen muokkaaman ympäristön palauttamista takaisin luonnontilaan. Hän oli ensimmäinen palkinnon saanut suomalainen.

Lisäksi palkittiin Zafer Kizilkaya, joka onnistui laajentamaan Turkin merensuojelualuetta, Delima Silalahi, joka johti kampanjaa, jossa turvattiin kuudelle Indonesian alkuperäisyhteisölle laillinen hallintoalue sekä amerikkalainen Diane Wilson ja sambialainen Chilekwa Mumba, jotka voittivat merkittävät lakisyytteet maissaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!