Artikkelikuva
Joukko köyhiä afganistanilaisia ​​naisia ​​istuu leipomon edessä pääkaupungissa Kabulissa saadakseen palan leipää. Talibanin valtaannousun 2021 jälkeen maan naisten tilanne on heikentynyt merkittävästi.

Tiedemaailman miehet naisten puolella – Akateemikot sanovat itsensä irti Afganistanissa

Ainakin 60 miestä on lähtenyt Afganistanin yliopistoista protestina Taliban-hallinnon naisia syrjiville toimille.

Joukko miesopettajia- ja opiskelijoita on jättänyt yliopiston Afganistanissa vastatakseen maata hallitsevan Talibanin päätökseen sulkea naiset pois akateemisesta maailmasta.

Ainakin 60 miestä on lähtenyt yliopistoista, uutisoi The Guardian. Lisäksi sadat akateemikot ovat protestoineet kieltoa vastaan.

Yksi lähtijöistä on Baktash Amini, joka toimi apulaisprofessorina Kabulin yliopiston fysiikan laitoksella.

”Sinä yönä, jona Taliban sulki yliopistojen ovet afganistanilaisilta naisilta, sain paljon viestejä ja puheluita opiskelijoiltani. En löydä sanoja kuvaamaan heidän tilannettaan. Olen akateemikko ja
ainoa tapa ilmaista vastalause oli jättää järjestelmä, joka syrjii naisia”, sanoi Amini The Guardianin haastattelussa.

Taliban kielsi naisilta korkeakoulut joulukuun lopussa. Päätös on jatkoa naisten oikeuksia rajoittaville toimille.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!