• 7.6.2024

    Naisten valtakunta: merisienet toivat taloudellisen itsenäisyyden Sansibarin rannikon naisille 

    Sansibarin rannikon naisyhteisö kasvattaa maailman vanhimpia eliölajeja, jotka puhdistavat merivettä ja auttavat ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Samalla naiset vahvistavat kyliensä ruokaturvaa. 

  • 23.5.2024

    ”Me pidämme hoivaa itsestäänselvyytenä, vaikka sillä on hintansa” – Hoiva on osa globaalia taloutta, mutta sitä ei vielä täysin tajuta, professori sanoo

    Professori Shirin M. Rai tutkii hoivaa ja sitä, miten sille voitaisiin laskea arvo. Näin hoiva saisi ansaitsemansa arvostuksen. Rai kritisoi alaansa globaalin etelän näkökulman puutteesta – sijainti vaikuttaa hoivaan ja sen pitäisi näkyä tutkimuksessa.

  • 15.5.2024

    ”Kotikaupungissani on sairaala, jonka vitriinissä on punaiset kengät” – Työpajassa maalattiin kenkiä ja keskusteltiin naisiin kohdistuvasta väkivallasta

    Maailma kylässä -festivaalilla 25.-26.5. esillä olevan Punaiset kengät -installaation osia maalattiin Tiivistämöllä.

  • 14.5.2024

    ”Minulla piti olla aina mukana juoksuun soveltuvat kengät vaaratilanteiden varalta” – Latinalaisen Amerikan feministikollektiivi tietää, ettei taistelu naisten oikeuksista lopu koskaan

    Jatkuvasti kehittyvä feministikollektiivi Otroas feminismoas on esimerkki siitä, miten aktivismia tehdään yhteisönä. Erona suomalaiseen feminismiin on etenkin se, että nämä naiset eivät pelkää pitää asiastaan meteliä.

  • 29.4.2024

    Terveet naiset, terve talous – Naisten terveyteen panostaminen parantaisi globaalia taloutta, tutkimus kertoo

    Naiset viettävät keskimäärin 25 prosenttia pidempään elämästään sairaana kuin miehet. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että sairaudet diagnosoidaan naisilla myöhemmin kuin miehillä.

  • 29.4.2024

    Eekku Aromaan mukaan taantumuksellinen ajattelu on Euroopassa lisääntynyt, ja se vaikuttaa aborttikantoihin: ”On paljon sellaista ajattelua, että tasa-arvo on mennyt liian pitkälle” 

    Naisasialiitto Unioni on tänä keväänä mukana keräämässä nimiä eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen. Pääsihteeri Eekku Aromaan mukaan aloitteen myötä jokainen EU-alueella asuva saisi tarvitessaan abortin, vaikka oman maan lainsäädäntö ei sitä sallisi.

  • 19.3.2024

    ”Hillasuo on eräänlainen epäpaikka, veden ja maan välissä” – Niina Kivilälle ja Kati Saoneginille suo on ystävyyden ja syvän luottamuksen lähde, jota ei pidä valloittaa

    Ateneumin taidemuseo on rakennettu suolle ja suo kuuluu tämän maan nimessäkin. Niina Kivilän ja Kati Saonegin piti kirjoittaa feministinen eräopas, vastapainona miehiselle eräkirjallisuudelle. Syntyikin syvän henkilökohtainen teos suosta.

  • 7.3.2024

    Sarjakuvakirja iranilaisten naisten taistelusta on tärkeä muistutus Euroopalle: ”Haluan työlläni sanoa iranilaisille, ettei heitä ole unohdettu”

    Pariisissa asuva iranilaissyntyisen sarjakuvantekijä Bahareh Akrami on yksi Nainen, elämä, vapaus -sarjakuvateoksen tekijöistä. Hän on antanut oman panoksensa kotimaansa mielenosoituksiin: "Tahdoin nostaa esiin henkilöt uutisten takana: kertoa heidän rohkeudestaan".

  • 7.2.2024

    Feminicidio eli naismurha oli Italian vuoden sana – Maailman ääniä podcastin jaksossa käsitellään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja siihen liittyvää keskustelua Italiassa

    Viime vuonna Palermossa uutisiin nousi useampi raiskaustapaus ja naismurha. Uutisia seurasivat vilkkaat somekeskustelut ja suuret mielenosoitukset. Maailman ääniä -podcastin kolmannessa jaksossa toimittaja Mira Selander kertoo tapauksista ja niihin liittyvästä keskustelusta.

  • 2.2.2024

    Abortti ei ole Meksikossa enää rikos

    Meksiko dekriminalisoi abortin viime syksynä, eli abortista ei voi antaa enää rikossyytettä. Myös muualla Latinalaisessa Amerikassa aborttilakeja on laajennettu viime vuosina.