Artikkelikuva
Meksikossa naiset ja naisjärjestöt ovat taistelleet vuosia aborttioikeuksien puolesta. Vihdoin lakia on saatu muutettua.

Abortti ei ole Meksikossa enää rikos

Meksiko dekriminalisoi abortin viime syksynä, eli abortista ei voi antaa enää rikossyytettä. Myös muualla Latinalaisessa Amerikassa aborttilakeja on laajennettu viime vuosina.

Meksikon korkein oikeus on dekriminalisoinut abortin valtakunnallisesti, uutisoi muun muassa BBC syyskuussa.

Päätöstä edelsi kaksi vuotta sitten maan pohjoisosassa sijaitsevassa Coahuilan osavaltiossa tapahtunut aborttilain riitautus. Tuomioistuimen lopputulema oli, että rikosoikeudellisten seuraamuksien määrääminen raskauden keskeyttämisen takia ovat maan perustuslain vastaisia.

”Vihreäksi aalloksi” kutsuttu kansanliike sai esimerkiksi Kolumbian laajentamaan aborttioikeutta 2022 ja Argentiinan 2020.

Jotkut Meksikon osavaltiot ovat jo dekriminalisoineet abortin. Ensimmäisenä näin teki vuonna 2007 maan pääkaupungin osavaltio México ja noin tusina osavaltioista seurasi esimerkkiä.

Nyt abortista ei voi antaa rikossyytettä missään Meksikon 32 osavaltiossa. Aborttilakien höllentäminen on ollut trendi Latinalaisen Amerikan maissa. ”Vihreäksi aalloksi” kutsuttu kansanliike sai esimerkiksi Kolumbian laajentamaan aborttioikeutta 2022 ja Argentiinan 2020.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!