Artikkelikuva
Tuhansia ihmisiä kokoavan protestiaallon aikana on kuollut satoja ihmisiä, heidän joukossaan kymmeniä lapsia.

Ulkomaanedustustot ja media tikun nokassa Iranissa – protestit jatkuvat hallinnon toimista huolimatta

Yhä uusien uhrien tietojen vuodettua julkisuuteen levottomuudet ovat laajentuneet ja muuttuneet suoremmin vallankumouksellisiksi. Iran syyttää tilanteesta ulkomaita.

YRITYKSISSÄÄN tukahduttaa maata riepottelevaa historiallista protestiaaltoa, Iranin hallinto on reagoinut tutuksi käyneellä tavalla: syyttämällä levottomuuksista länsimaita ja mediaa.

Nyt jo kolmisen kuukautta jatkuneet mielenosoitukset alkoivat, kun 22-­vuotias Masha Amini kuoli siveyspoliisin käsissä 16. syyskuuta. Amini oli pidätetty ”puutteellisesti puetun hijabin vuoksi”.

Protesteja johtivat aluksi nuoret naiset, jotka vaativat parannuksia kansalaisoikeuksiin. Yhä uusien uhrien tietojen vuodettua julkisuuteen levottomuudet ovat laajentuneet ja muuttuneet suoremmin vallankumouksellisiksi.

Kritiikki jopa uskonnollista johtajaa Sejed Ali Khameneita kohtaan on yltynyt.

Iranin valtiollista propagandaa edustava Tehran Times -sanomalehti syyttää erityisesti Saksan edustustoa. Se väittää edustuston työntekijöiden lahjoneen Aminin perhettä puhumaan lehdistölle. Iran on myös asettanut sanktioita ulkomaisille uutisvälineille ja jopa yksittäisille ulkomaisille toimittajille.

Tikun nokassa on myös kotimainen media. Aminin tapauksesta ensimmäisenä uutisoineet kaksi iranilaista journalistia on ollut syyskuusta asti pidätettynä. Heitä syytetään CIA:n; Israelin ja muiden ”läntisten tiedustelupalveluiden agenteiksi”.

Tuomio vakoilusta on Iranissa kuolema.

Protestien aikana tapahtuneet kymmenien toimittajien pidätykset ovat nostaneet Iranin sijalle kolme Toimittajat ilman rajoja -järjestön epäimartelevassa tilastossa, joka laskee vangittujen journalistien määrää eri maissa.

Irania edeltävät tässä tilastossa enää ainoastaan Kiina ja Myanmar.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!