• 30.5.2024

    Valta jakautuu maailmassa yhä epädemokraattisemmin – Suomen keskustelu poliittisten lakkojen epädemokraattisuudesta on esimerkki kehityskulusta, sanoo tutkija

    Useimmat arviot demokratian tilan globaalista kehityksestä ovat pessimistisiä. Silti valopikkujakin on: korruptio vähenee, poliittinen osallistuminen kasvaa ja demokraattinen kehitys on edelleen isolta osin säilynyt.

  • 14.5.2024

    ”Minulla piti olla aina mukana juoksuun soveltuvat kengät vaaratilanteiden varalta” – Latinalaisen Amerikan feministikollektiivi tietää, ettei taistelu naisten oikeuksista lopu koskaan

    Jatkuvasti kehittyvä feministikollektiivi Otroas feminismoas on esimerkki siitä, miten aktivismia tehdään yhteisönä. Erona suomalaiseen feminismiin on etenkin se, että nämä naiset eivät pelkää pitää asiastaan meteliä.

  • 10.5.2024

    Toisinajattelijat – Joukko juutalaisia eri puolilla maailmaa vastustaa Israelin toimia Gazassa ja toivoo Palestiinalle vapautta: ”On tärkeää tulla juutalaisena sanomaan, että tämä ei tapahdu minun nimissäni”

    Juutalaisessa diasporassa on aina ollut ääniä, jotka ovat puolustaneet palestiinalaisten oikeuksia. Viime kuukausina ne ovat olleet äänekkäämpiä kuin koskaan. 

  • 18.8.2023

    Toisenlainen loma Tampereella – ohjaaja auttaa aktivisteja etsimään toivoa maailmantuskan keskeltä  

    Toimittaja Kaisa Viitanen osallistui Aktiivisen toivon työpajaan, jossa pelko ja epätoivo pyrittiin muuttamaan inspiraatioksi. Vuorovaikutuskouluttaja Kaisa Käärmemaa uskoo myös kökköyden voimaan.

  • 17.6.2023

    ”Tähtään siihen, että olisin joka päivä pikkuisen väärässä ja voisin oppia jotain uutta” 

    Omalle seurakunnalle saarnaaminen tai pelkkä hyvien eleiden tekeminen ei pelasta maailmaa, uskoo kansalaisaktivisti ja tietokirjailija Risto Isomäki. Mustavalkoisuuden sijaan nyt tarvitaan siltojen rakentamista hyvin eri tavoin ajattelevien ihmisten välille.

  • 31.5.2023

    Kun kaksi elefanttia tappelee, ruoho kärsii – Protestien kevät ei laskenut maissijauhon hintaa, mutta uuvutti nairobilaiset

    Keniassa on osoitettu mieltä keväällä elinkustannusten nousua vastaan. Kiivaimmat protestit on nähty Nairobin keskustassa ja Kiberassa, Nairobin suurimmassa slummissa. Kiberalainen mylläri John Otieno on nähnyt läheltä molemmat: ihmisten tuskan hintojen noususta sekä mellakat.

  • 8.2.2023

    Romaniaktivisti Carmen Gheorghelle opetettiin lapsena, että naisen tehtävä on alistua, mutta hän päätti toimia toisin: ”Minua on kritisoitu siitä, että tuon yhteisön ongelmia esille”

    Aktivisti Carmen Gheorghen lapsuudessa naiset kannattelivat harteillaan lapset, vanhukset ja työn, mutta ääntään heidän oli vaikea saada kuuluviin. Carmen päätti muuttaa asian ja syntyi feministinen romanijärjestö E-Romnja. Saavutuksista ja tunnustuksista huolimatta Carmen saa osakseen myös kritiikkiä ja rasismia.

  • 31.1.2023

    Mies, joka kyllästyi jengiväkivaltaan – perusti soppakeittiön ja jalkapalloklubin 

    Etelä-Afrikan värilliset asuttavat Kapkaupungin Cape Flatsin aluetta, jossa jengirikollisuus ja köyhyys kukoistavat. Mark Nicholson päätti perustaa jalkapalloklubin ja soppakeittiön pitääkseen lapset poissa jengeistä.

  • 27.12.2022

    Ulkomaanedustustot ja media tikun nokassa Iranissa – protestit jatkuvat hallinnon toimista huolimatta

    Yhä uusien uhrien tietojen vuodettua julkisuuteen levottomuudet ovat laajentuneet ja muuttuneet suoremmin vallankumouksellisiksi. Iran syyttää tilanteesta ulkomaita.

  • 27.9.2022

    Greenpeacen uusi maajohtaja uskoo, että Venäjän hyökkäyssota vauhdittaa vihreää siirtymää: ”Maissa, joissa asian kanssa on hidasteltu, kärsitään nyt kaikkein pahiten”

    Kansainvälisen ympäristöjärjestö Greenpeacen Suomen maajohtajaksi valittu Touko Sipiläinen pitää johtamaansa järjestöä päätöksentekijöiden sparraajana.