Artikkelikuva
Stadin Kukkis myy hävikkikukkia Lapinlahden sairaala-alueen pihamaalla sijaitsevassa ladossa. Kaupasta löytyy kukat niin maljakkoon kuin vaikkapa parvekkeelle.

Hävikkikukkia myyvä Armi Kunnaala: ”Meidän pitäisi hyödyntää sitä, mitä meillä jo on”

Kukankaan ei tarvitse olla täydellinen. Stadin Kukkiksen Armi Kunnaala ohjaa meitä ajattelemaan uudella tavalla.

Yksi keino pienentää hiilijalanjälkeä: osta hävikkikukkia. Astu sisään Stadin Kukkikseen, Suomen ja kenties maailman ainoaan hävikkikukkakauppaan. Putiikkia luotsaava Armi Kunnaala on löytänyt Lapinlahden sairaala-alueella sijaitsevan vanhan ladon suojissa elämälleen tehtävän: opettaa ihmisille, että kukankaan ei tarvitse olla täydellinen. ”Vähän rupunenkin kelpaa”, kuten Kunnaala sanoo.

On näet niin, että kasvihävikki on lähes yhtä suuri kuin ruokahävikki. Kasvien kasvattamiseen kuluu paljon luonnonresursseja, ja ne päätyvät usein jopa sekajätteeseen.

Idean asteella vuodesta 2016 ollut putiikki käynnisti toimintansa 2019.

”Idea kukkakaupasta tuli äidiltäni. Minulle luonto on aina ollut tärkeä ja olen halunnut pienestä asti pelastaa maapallon”, Kunnaala sanoo.

Vähän rupunenkin kelpaa.

Kunnaala hakee hävikkikukat tällä hetkellä Plantagenista, Hakaniemen hallista ja Kruununhaan K-marketista.

”Käyn kukat läpi ja valitsen ne, mitkä ovat vielä hyviä. Pelargoniat ja hortensiat kannattaa ottaa aina. Ja kaikki leikkokukat, koska ne voi myös kuivata.”

Käden käänteessä hyvin intuitiivisesti Kunnaala kokoaa leikkokukista kauniin kimpun. Sekaan hän laittaa mielellään kotimaisia luonnon heiniä.

”Kukista ja jopa heinistä suuri osa on tuontitavaraa. Suosin kimpuissa tästä läheltä saatavia heiniä, millä muistutan siitä, että meidän pitäisi hyödyntää kaikessa enemmän sitä, mitä meillä jo on valmiiksi”, Kunnaala sanoo.

Hävikkikukkakauppa Kukkis (Lapinlahdenpolku 2, Helsinki) avoinna ke-su 12-18.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!