Äiti maa -laki huolettaa Bolivian soijantuottajia

Bolivialaisviljelijät vaativat presidenttiä harkitsemaan uudelleen geenimanipuloitujen siementen kieltämistä.

Bolivia. Bolivialaiset soijanviljelijät ja soijateollisuus vaativat maan presidenttiä Evo Moralesia harkitsemaan uudelleen geenimanipuloitujen siementen kieltämistä. Gm-siementen käyttökielto sisältyy Moralesin lokakuussa allekirjoittamaan Pachamama eli Äiti maa -ympäristölainsäädäntöön.

Tällä hetkellä lähes kaikki Boliviassa viljelty soija on geenimanipuloitua. Soijan tuotanto on viime vuosina kasvanut voimakkaasti ja tilakoot suurentuneet.

Viime vuonna soija oli Bolivian kolmanneksi eniten tuloja tuottanut vientituote. Suurin osa soijasta viedään jalostettuna öljyksi tai muuten ravinnoksi lähinnä Venezuelaan ja muihin Andien maihin.

Evo Morales on luomumaatalouden puolestapuhuja. Hänen mukaansa Pachamama-lakien tavoitteena on elämä harmoniassa ja tasapainossa luonnon kanssa. Laissa säädetään rajoituksia myös maanviljelyksen leviämiselle uusille alueille.

Moralesia moittivat soijantuottajat valittavat tämän antavan maalle enemmän hengellistä kuin taloudellista ja sosiaalista arvoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!