Amazonasilla on kiistelty rooli ilmastonmuutoksessa

Monet ympäristöjärjestöt arvostelevat niin sanottua hiilinielukauppaa. Niiden mukaan hiilinielukaupan seurauksena rikkaiden teollisuusmaiden ja vähiten kehittyneiden maiden ei tarvitsisi ponnistella lainkaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Rikkaat teollisuusmaat ostaisivat esimerkiksi Brasilialta lisää saastekiintiöitä pysyäkseen päästörajoituksissa.

Suomessa viime syyskuussa vieraillut, Brasilian Amazonasissa työskentelevä CNS-kuminkerääjäliiton sihteeri Juan Carlos Carrasco Rueda suhtautuu kuitenkin hiilinielukauppaan varovaisen myönteisesti.

”Päätarkoituksemme on säilyttää sademetsät. Meidän väkemme asuu siellä, ja ilman sademetsiä ei ole myöskään heitä. Emme siis varsinaisesti taistele metsän puolesta vaan siellä asuvien ihmisten puolesta.”

”Olemme ymmärtäneet, että puiden säilyttäminen Amazonasissa ja muualla maailmassa on tärkeä tekijä ilmastonmuutoksessa.”

Teollisuusmaiden ympäristöjärjestöjen mukaan Amazonasin puiden hakkaaminen ei kuitenkaan ole suurin ilmastollinen ongelma, koska sademetsien kyky sitoa hiilidioksidia on hyvin rajallinen.

Rueda on eri mieltä: ”Käsittääkseni asia ei ole täysin selvä edes tutkijoille. Emme ole samaa mieltä niiden eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen kanssa, joiden mielestä sademetsän säilyminen ei ole suuri ongelma.”

Ympäristöjärjestöjen mukaan teollisuusmaiden aiheuttama ilmastonmuutos on kuitenkin uhka Amazonasin luonnolle ja ihmisille — se voi kuivattaa sademetsän.

Yhtenä esimerkkinä muutoksesta voidaaan pitää Amazonasin laajoja metsäpaloja. Terve sademetsä ja sen humus ovat märkiä eivätkä ne juuri pala.

Ruedan mukaan sademetsää kestävällä tavalla hyödyntävien ihmisten olisi saatava enemmän maata. Näin myös metsän suojelu helpottuisi.

”Tavoitteenamme on saada edes 10 prosenttia Brasilian Amazonaksesta siellä asuvien ihmisten käyttöön. Juuri nyt meillä on hyvä tilanne, koska ympäristöministeriö on antanut tukensa meille kuminkerääjille.”

”Taistelemme sen puolesta, että sademetsää ei enää hakattaisi. Kamppailuun tarvitaan vahvin mahdollinen kansainvälinen tuki.”

Linkit:
Kansalaisjärjestöjen ilmasto-sivusto

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!