Viljelysmaan suolaantuminen vaikeuttaa tulevaisuuden ruuantuotantoa ja aiheuttaa vuosittain miljardien eurojen kulut, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Kanadalaisen, YK-yliopistoon kuuluvan tutkimusinstituutin tutkimuksen mukaan noin 20 prosenttia kaikesta maailman kastellusta maasta on suolan pilaamaa, ja joka päivä pilaantunut alue kasvaa 2 000 hehtaaria.
Suolaantunutta maata on nyt noin 62 miljoonaa hehtaaria, Ranskan kokoinen alue, mikä on yli kolmanneksen enemmän kuin 1990-luvun alussa.
Suolaantumista tapahtuu kuivilla ja puolikuivilla alueilla, jossa sadetta on liian vähän, jotta vesi pystyisi suodattumaan maaperän läpi. Myös kastelujärjestelmien käyttäminen ilman kunnollista ojitusta pahentaa ongelmaa.
YK:n arvion mukaan ruuantuotannon on kasvettava vuoteen 2050 mennessä ainakin 70 prosenttia, joten maailmalla ei ole varaa olla palauttamatta suolan pilaamien maiden tuottavuutta, tutkijat muistuttavat. Se voidaan tehdä esimerkiksi puunistutuksella ja ojituksella.
Lisäksi suolaantumisen kustannukset ovat mittavat. Esimerkiksi Intiassa puuvillan sadonmenetys voi olla 63 prosenttia ja sokeriruo’on 48 prosenttia. Yhteensä viime vuonna satojen menetys maksoi noin 21 miljardia euroa, eikä siihen edes ole laskettu epäsuoria kustannuksia, tutkimuksessa kerrotaan.