• 22.4.2025

    Ammattikoulutus tuo nuorille toivoa Somaliassa

    Suomen Somalia-verkoston hankkeissa koulutetaan käytännön osaajia nuoren valtion tarpeisiin. Niin Somaliassa kuin muissakin Afrikan maissa suuri nuorisoväestö voi kehittää yhteiskuntaa parempaan suuntaan, mutta sitä varten nuoret tarvitsevat aitoja mahdollisuuksia – kuten nuoret kaikkialla, sanoo toiminnanjohtaja Maiju Korpela.

  • 16.4.2025

    Monien suomalaisille tuttujen pääsiäisherkkujen taustalta löytyy lapsityövoimaa ja metsäkatoa – Suklaabrändit listattiin vastuullisuuden mukaan

    Tuore selvitys laittaa suklaanvalmistajat järjestykseen vastuullisuuden mukaan. Tulokset eivät mairittele. Esimerkiksi Fazer oli vasta sijalla 24. ”On aika lopettaa ’suklaapesu’”, sanoo selvityksen tehnyt verkosto.

  • 3.4.2025

    Indonesia otti käyttöön suuryritysveron

    Indonesia soveltaa OECD:n sopimusta, jonka mukaan maat voivat asettaa 15 prosentin veron monikansallisille suuryrityksille.

  • 3.4.2025

    Suomen irtautuminen miinakieltosopimuksesta nakertaisi kansainvälistä järjestelmää, sanoo Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson – ”Jos tästä nakerretaan, mikä on seuraava askel?”

    Jos Suomi irtautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta, se näyttää huonoa esimerkkiä myös muille maille, sanoo Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson. Hänen mukaansa vastuullista miinoittamista ei ole olemassa.

  • 2.4.2025

    Energiateollisuuden terveiset: Ilmastonmuutos on sinun syytäsi

    Australialaistutkimuksen mukaan energiasektorin toimijoiden viesti on, että sankarikuluttaja ratkaisee ilmastonmuutoksen. Näin huomio kääntyy pois merkittävimmistä saastuttajista.

  • 28.3.2025

    Mehiläiset voivat edesauttaa ihmisten ja norsujen yhteiseloa

    Keniassa testattiin, saavatko mehiläispesät elefantit pysymään poissa ihmisten viljelmiltä. Tulokset ovat hyvä esimerkki luontopohjaisista ratkaisuista ihmisten ja eläinten yhteiselon haasteisiin, sanovat tutkijat.

  • 24.3.2025

    Mitä sanaa ”kehitysmaista” pitäisi oikeastaan käyttää?

    Kansainvälisen kehitystutkimuksen yliopistonlehtori ja Kehitystutkimuksen seuran puheenjohtaja Bonn Juego Jyväskylän yliopistosta kertoo mistä kehitysmaa-termi on peräisin ja miksi osa tutkijoista vastustaa termin käyttöä.

  • 12.3.2025

    ”Emme etsi pelastajaa” – Palestiinalaiset nuoret naiset haluavat muuttaa kertomuksen terroristeista ja nimettömistä uhreista 

    Suomessa vierailleet palestiinalaisaktivistit haluaisivat Palestiina-uutisointiin inhimillisempiä tarinoita ja vähemmän kliseitä. Palestiinalaisten asioista pitää kysyä heiltä itseltään, ei Donald Trumpilta, he ohjeistavat.

  • 6.3.2025

    Ihmisoikeuksia ja demokratiaa on pidetty Suomessa muuttumattomina, sanoo työelämäprofessori Kaari Mattila – ”Meidän pitää ymmärtää, mitä puolustamme”  

    Ihmisoikeusliiton entinen pääsihteeri Kaari Mattila on valittu Itä-Suomen yliopiston työelämäprofessoriksi, jonka tonttiin kuuluvat ihmisoikeudet, demokratia ja oikeusvaltio. Hän on huolissaan etenkin suurvaltojen heikkenevästä demokratiakehityksestä ja toivoo Euroopan mailta jälkiviisauden sijaan syvällisempää ymmärrystä.

  • 5.3.2025

    Oasiksen paluu oli kuivuustragediaa tärkeämpi uutinen – Vähiten mediahuomiota maailman kriiseistä saivat 2024 Angolan, Keski-Afrikan ja Madagaskarin kriisit

    Barbie-elokuva sai viime vuonna yli 20 kertaa enemmän medianäkyvyyttä kuin kolme vähiten mediassa esiintynyttä humanitaarista kriisiä, selviää Care Internationalin tekemästä raportista. Selvitys perää muun muassa satsauksia laatujournalismiin, paikallisten ihmisten kuulemista sekä sen varmistamista, että journalistit saavat kriiseistä riittävästi tietoa.