• 2.4.2025

    Energiateollisuuden terveiset: Ilmastonmuutos on sinun syytäsi

    Australialaistutkimuksen mukaan energiasektorin toimijoiden viesti on, että sankarikuluttaja ratkaisee ilmastonmuutoksen. Näin huomio kääntyy pois merkittävimmistä saastuttajista.

  • 28.3.2025

    Mehiläiset voivat edesauttaa ihmisten ja norsujen yhteiseloa

    Keniassa testattiin, saavatko mehiläispesät elefantit pysymään poissa ihmisten viljelmiltä. Tulokset ovat hyvä esimerkki luontopohjaisista ratkaisuista ihmisten ja eläinten yhteiselon haasteisiin, sanovat tutkijat.

  • 24.3.2025

    Mitä sanaa ”kehitysmaista” pitäisi oikeastaan käyttää?

    Kansainvälisen kehitystutkimuksen yliopistonlehtori ja Kehitystutkimuksen seuran puheenjohtaja Bonn Juego Jyväskylän yliopistosta kertoo mistä kehitysmaa-termi on peräisin ja miksi osa tutkijoista vastustaa termin käyttöä.

  • 12.3.2025

    ”Emme etsi pelastajaa” – Palestiinalaiset nuoret naiset haluavat muuttaa kertomuksen terroristeista ja nimettömistä uhreista 

    Suomessa vierailleet palestiinalaisaktivistit haluaisivat Palestiina-uutisointiin inhimillisempiä tarinoita ja vähemmän kliseitä. Palestiinalaisten asioista pitää kysyä heiltä itseltään, ei Donald Trumpilta, he ohjeistavat.

  • 6.3.2025

    Ihmisoikeuksia ja demokratiaa on pidetty Suomessa muuttumattomina, sanoo työelämäprofessori Kaari Mattila – ”Meidän pitää ymmärtää, mitä puolustamme”  

    Ihmisoikeusliiton entinen pääsihteeri Kaari Mattila on valittu Itä-Suomen yliopiston työelämäprofessoriksi, jonka tonttiin kuuluvat ihmisoikeudet, demokratia ja oikeusvaltio. Hän on huolissaan etenkin suurvaltojen heikkenevästä demokratiakehityksestä ja toivoo Euroopan mailta jälkiviisauden sijaan syvällisempää ymmärrystä.

  • 5.3.2025

    Oasiksen paluu oli kuivuustragediaa tärkeämpi uutinen – Vähiten mediahuomiota maailman kriiseistä saivat 2024 Angolan, Keski-Afrikan ja Madagaskarin kriisit

    Barbie-elokuva sai viime vuonna yli 20 kertaa enemmän medianäkyvyyttä kuin kolme vähiten mediassa esiintynyttä humanitaarista kriisiä, selviää Care Internationalin tekemästä raportista. Selvitys perää muun muassa satsauksia laatujournalismiin, paikallisten ihmisten kuulemista sekä sen varmistamista, että journalistit saavat kriiseistä riittävästi tietoa.

  • 27.2.2025

    Useimmat meistä pitävät tutkijoita pätevinä – eniten tutkijoihin luotetaan Egyptissä, Intiassa, Nigeriassa ja Keniassa

    Tuoreen tutkimuksen mukaan 78 prosenttia uskoo, että tutkijat ovat päteviä. Useimmissa maissa poliittisella suuntautumisella ei ollut vaikutusta luottamukseen, mutta länsimaissa konservatiivien luottamus oli liberaaleja vähäisempää.

  • 21.2.2025

    Haitin kriisi syvenee – Jengiväkivaltaa paenneiden määrä yli kolminkertaistui vuonna 2024

    Haitiin lähetetyt ulkomaiset joukot eivät ole onnistuneet vakauttamaan köyhyyden ja väkivallan kierteessä olevaa maata. Yhdysvaltain apujäädytysten pelätään vaikeuttavan tilannetta entisestään.

  • 18.2.2025

    Kehitysyhteistyössä katsotaan nyt omaa napaa: ”Globaalin solidaarisuuden ideaali on kadonnut tai hälvenemässä”

    Rikkaat maat eivät koskaan ole tehneet kehitysyhteistyötä pelkästään epäitsekkäistä syistä. Kireä geopoliittinen ilmapiiri ja oikeistopopulismin nousu ovat kuitenkin johtaneet siihen, että nyt odotukset apua kohtaan ovat muuttuneet. Rahoitus halutaan takaisin, korkojen kera, sanovat asiantuntijat.

  • 6.2.2025

    ”Emme me käytä sulkia joka päivä” – Muscogee-kansaan kuuluva toimittaja Angel Ellis torjuu stereotypioita ja taistelee lehdistönvapauden puolesta

    Muscogeet ovat yksi harvoista Amerikan alkuperäiskansoista, joiden lainsäädäntö turvaa lehdistönvapauden. Se on osittain Angel Ellisin ansiota. Hän sai potkut paljastettuaan paikallishallinnon korruption mutta johtaa nykyisin mediataloa, joka uskaltaa tehdä myös kriittistä journalismia.